Шапчани ломили чесницу у порти Саборне цркве

Црквена општина, Град Шабац и Организација инвалида рада, уз помоћ пекаре "Винчић" први пут су заједно организовали ломљење чеснице. За своје суграђане обезбедили су један златник и два сребрњака.

Власник златника, отишао је кући, вероватно и не знајући да се у његовом делу налази кованица. Милан Малишић чесницу је делио својим суграђанима, а у последњем парчету који је одломио нашао је сребрњак.

"За златник се нико није јавио", каже Малишић, "не знамо ко је добио златник, али на моју срећу, ја сам добио ово и много ми је драго. И још једном дечаку сам био срећне руке и он је извукао сребрњак."

Никола Петровић је такође задовољан: "Срећан сам што сам извукао ову кованицу. Надам се да ће ме срећа пратити целе године и желим сву срећу суграђанима."

Три сата је било потребно да се направи чесница, а тридесетак минута да се подели Шапчанима који су се окупили у порти Саборне цркве Петра и Павла.

"Чесница је прављена у току ноћи", каже Мирослава Савковић, председник градске Организације инвалида рада, правиле су је три жене уз помоћ једног пекара а рецепт је љубав и идеја да у Шапцу овако нешто лепо заживи."

"За чесницу је потрошено 25 кг брашна", објашњава Снежана Тутушевић, и још украси, тешка је око тридесет килограма. Најбитније је да је то прављено са љубављу и да се дели деци и
грађанима."

"Иако нисам нашао дукат у чесници, све ово и сам празник представљају један велики догађај за мене и моју породицу", каже Немања Мраовић, "то је време када се окупљамо и желимо све најбоље једни другима."

Чесница пречника 125 центиметара била је састављена од 1400 делова, а жеља свих оних који су присуствовали њеном ломљењу је да оваква окупљања на Божић у Шапцу постану традиционална.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи