Бадње вече на слами

Традиција Бадње вечери чува се у селима у околини Пожаревца, иако велики број мештана ради у иностранству. Породица Марковић из Касидола обележава Бадње вече на исти начин дуже од једног века.

У кућу породице Марковић у Касидолу код Пожаревца, Божић стиже  - као и све остало код сељака - на леђима. Милорад Марковић, који има скоро деведесет година, каже тако је било и пре његовог рођења.


"Откако ја памтим, откако сам мали био, извртали су ме из колевке по слами и котрљали", каже Милорад.

Да би били здрави целе године и да их не боле леђа, пре постављања вечере на слами, обичај је да се укућани по њој ваљају. После тога се секу закони - хлеб у разним облицима и ставља се у вино за причест.

"Све што у кући имаш, мораш да умесиш, да напредује, да се свиње множе, да буде здравља у кући", објашњава домаћица Браниславка Марковић.

Да би овако прославили Божић поједини чланови породице Марковић сваке године пређу више од 700 километара, јер је у сваком тренутку, бар једна генерација на раду у Трсту.

Милена Марковић сматра да нема ничег лепшег него да будеш са својом породицом и да славиш нешто што не раде сви у Србији. Некад се на слами чак и ноћивало.

Сада, на овај начин, Божић слави само неколико породица у селима браничевског округа, одлучних да сачувају овај обичај.

rts.pozarevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи