Штрудлијада у Долову

Гости Долова могли су да уживају у укусним посластицама на 16. традиционалној Штрудлијади. Учествовало је више од 20 удружења, а заинтересоване домаћице могле су да добију понеки стари, генерацијама чуван рецепт за колаче.

Мало је ко могао да одоли слатким посластицама на доловачкој штрудлијади. Највише се тражила штрудла са маком, а многе домаћице желеле су да запишу рецепт, како би се опробале код куће.

"Припреми се квасац, брашно, и треба да имаш јаке руке да се то лепо умеси, а онда додаш фил са маком, мало шећера, млека, лимуна, и штрудла мора да буде добра", одаје тајну Божанић Ђурђевка из Ковина.

Ови укусни колачи могу да се праве и са орасима, рогачом, слатким сиром, па чак и пасуљом.

"Тражила сам неки стари ,традиционални рецепт и нашла да се прави од белог пасуља, који се помеша са орасима, а у тесто се стави чоколада. Укус је сличан кестену и лепо је", каже Ержебет Бала из Будисаве.

Жене из различитих удружења приказале су и своје ручне радове, а осим штрудле и неке друге, традиционалне колаче.

"Наши преци су обичај мешења штрудли наследили од Немаца, а ми смо то наставили и сада је то заштитни знак Долова", каже Косара Вујучић, председница удружења "Доловке".

"Ми смо сада по штрудли познати широм земље, свуда нас зову на манифестације, интересују се за наше колаче, а и заштитили смо бренд", каже Драгана Марић, једна од "Доловки".

Најбољу доловачку штрудлу направила је председница сеоског удружења, док се од гошћи најбоље показала Дара Стаменковски из Јабуке.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 32 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи