Реконструкција шабачког трга

У Шапцу је почела реконструкција централног трга где се до јуче налазио велики градски паркинг. Један од тренутно најавангарднијих пројеката, према оцени урбаниста Србије, осмислиле су младе архитекте Јавног предузећа "План".

Радови су почели у најатрактивнијем делу, који ће имати и најјаче боје. На овом месту у Другом светском рату стрељано је више стотина Шапчана. Зато су пројектанти, у жељи да се велики простор симболички обележи, у помоћ позвали и шабачке уметнике.

"Зато се на том делу појављују јарко црвене боје које имају симболику и страдања и будућности и појавиће се споменик жртвама у Другом светском рату, који је настао као активан процес у радионици Култура сећања", каже Бојан Алимпић, аутор пројекта.

Будући шабачки трг, на укупно 8.000 квадратних метара, биће издељен у целине. Имаће фонтану и летње баште, дечије игралиште и оазу зеленила.

"Ми смо решили да га поделимо у неколико микроамбијената, не само зато да би нам било лакше да савладамо простор, већ и да би се грађани осетили позваним да погледају нови део трга. Дакле, да их изазовемо да погледају цео трг", каже Ксенија Лукић, аутор пројекта.

Шапчани кажу да ће са новим тргом, уз чувену Господар Јевремову улицу, град коначно имати лице по узору на европске престонице.

"Јако сам поносна и срећна, чујем да су се у ово укључиле младе архитекте. Шабац коначно заслужује да има један леп трг да има чиме да се поноси. И за наше суграђане, а и кад дођу страни гости. Много ми је драго и заиста све похвале за наш град, заиста се труде да улепшају све и ово зеленило", кажу грађани.

Укупна вредност пројекта који је помогла и шабачка фабрика боја, износи 45 милиона динара без фонтане, за коју ће се накнадно обезбедити новац. Посао ће бити завршен до краја септембра, када због чувеног вашара и Чивијаде у Шабац долази највише гостију.

rts.sabac@rts.rs
381 15 353 269
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи