Фестивал пантомиме у Врању

У Врању је одржан 4. Међународни фестивал пантомиме Пантомфест. На сцени и у публици било је и оних са оштећеним слухом. Једна представа настала је у продукцији фестивала, друга је Бугарска, а трећу су одиграли Американци, што им је била европска премијера.

Бришу разлике универзалним језиком пантомиме. Дирљиве и оне приче које одишу хумором двоје уметника представило је кроз игру, поезију покрета. Лори Хелд и Рик Вејмер су одушевили и забавили врањанце.

"Људи су веома заинтересовани за уметност, имају велико срце, то смо приметили овде на представи", каже Рик Вејмер, пантомимичар из Америке.

"Вежбамо буквално цео дан, радимо на музици, на светлу", каже Лори Хелд, пантомимичарка из Америке.

Бугарска представа "Карактери" је динамична карикатура, искривљено огледало у коме је свако могао да пронађе себе. Александар Илијев је Гинисов рекордер у најдужем извођењу пантомиме у трајању од 25 и по сати.

"Смршао сам 12 килограма за то време. Прешао на сцени 250 километара и попио више од 25 литара течности, што је такође рекорд", каже Александар Илијев, пантомимичар из Бугарске.

Илијев је написао и сценарио за колаж пантомимичарских етида "Замишљени свет", адаптирао га редитељ Трајче Георгијев, а одиграли аматери из врањске организације глувих и наглувих.

"Управо овом представом смо хтели да покажемо да и ми желимо да будемо примећани, да смо једнаки у друштву", каже Горан Стоиљковић, организација глувих и наглувих у Врању.

Фестивал је покренут пре три године, са идејом да се људи са посебним потребама, активније укључе у друштво.

"Да се кроз пантомиму, односно уметност, избришу разлике између глувих и чујућих људи како на сцени тако и у публици", каже Небојша Новковић, директор фестивала Пантомфест у Врању.

Ове године фестивал су подржали америчка амбасада, град Врање и Министарство културе.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи