Школска котларница од старих ђачких дневника

Некадашња котларница у Основној школи "Николај Велимировић" у Шапцу, без новчаних улагања, добила је нови изглед и намену, захваљујући предузимљивом домару, Драгану Манојловићу. Простор је обложен старим дневницима и претворен у кутак за одмор.

На зиду некадашње котларнице, Никола Максимовић, пронашао је дневник у којем су оцене закључене пре 34 године. Међу четрдесетак тадашњих осмака је и име његовог оца.

"Тата ми каже да је у школи био добар ђак, а сада могу то и да проверим", каже Никола Максимовић, ученик.

Нова просторија је за многе и школски музеј. Претходних година, школа је променила име, а дневници боју.

"Оно што ме је изненадило, а нисам знао јесте да су Дневници пре били зелене боје. Долазим овде два пута недељно да играм шах, дружим се са друговима. Свиђа ми се простор и овде много волим да долазим", кажу ученици.

Да би неискоришћени простор претворио у кутак за одмор, домару школе било је потребно пет дана.

"У ову просторију је стало 627 дневника од 1961-2005, пошто се дневници чувају десет година онда се фактички бацају", кажу Драган Манојловић, домар.

У школи остају матичне књиге са закљученим оценама. Дневници углавном скупљају прашину или се односе на депонију. За њихов транспорт и адаптацију котларнице био је неопходан новац. Уз мало маште и труда, без трошкова, дневници су на плафону и зидовима добили своје место, а школа "Николај Велимировић" оригиналну просторију.

"Маштовитост, предузимљивост почев од домара, колега, ученика, довела је до тога да се један простор који је био неупотребљив доведе до тога да сада пријатне тренутке проводе овде и ученици и запослени", каже Весна Живановић, директорка школе "Николај Велимировић".

Крајем 80-тих и почетком 90-тих година, одељења у овој школи имала су више од 40 ученика. Ђака је сада мање, али награде не изостају. За неку нову књигу успомена, ове године, странице су исписали и учесници Малих олимпијских игара и Републичких такмичења.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару