Војни лекари помажу мештанима села

Село Трстена у Пољаничком крају удаљено је од Врања тридесетак километара, налази се уз административну линију са Косовом и Метохијом. Село је планинско, тешко приступачно, у њему живи око 50 мештана. Лекарска екипа Четврте бригаде копнене војске и Црвени крст у Врању обишли су мештане, прегледали их, однели лекове и одећу.

Сеоска школа у Трстени стара је више од 50 година, зидови су оронули, настава се одвија у једној учионици за једног ђака, Милену Јовановић. Она са четворогодишњом сестром Мајом, од куће до школе пешачи неколико километара.

"Добро ми је у школи. Највише волим математику и српски. Добар сам ученик", каже седмогодишња Милена Јовановић.

"Учим бројеве и слова, волим да играм жмурке и да трчим", каже четворогодишња Маја Јовановић.

У селу је око 20 домаћинстава, која су удаљена једна од других, јер је село планинско. Испред школе, углавном старији мештани, стрпљиво су чекали лекарску екипу војске и Црвеног крста. На преглед су дошли и мештани суседних села.

"Кућа ми је удаљена километар, два. Значи нам много, али немамо пут, идемо мало низбрдо, не може колима да се изађе, пешке идемо", каже Вида Стојилковић, село Трстена.

"Први пут да ме војни лекари прегледају, до сад то није било. Али се захваљујем што сте дошли. Да видите наше село, овде је некад било 60 кућа", каже Велимир Видосављевић, село Драгобужде.

Гарнизон 4. Бригаде копнене војске од 2006. године организује акцију Војни лекар на селу, посети мештане најудаљенијих села. Ово је четврта акција од почетка године.

"Већина њих болује од повишеног крвног притиска, шећера, болести зглобова, мишића, што иде у прилог њиховог начина живота. Доста њих је дошло само по савет, значи им и да попричају са лекаром", каже Данијела Ђокић, лекар.

"Ми поједине акције организујемо у кућама, посетимо људе који су непокретни и не могу да дођу до лекара", каже капетан Милан Филиповић, Четврта бригада копнене војске.

И екипа Црвеног крста мештанима је донела помоћ - одећу, ћебад.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару