Ватрогасна пумпа из 1905. године

Добровољна Ватрогасна друштва у Србији очекују бољи статус након измена Закона о ванредним ситуацијама. Као предност наводе могућност брзог организовања, а као проблем недостатак опреме и недефинисан начин финасирања. Док се то не реши ватрогасци аматери учествују на смотрама ватрогаства, где приказују своје умеће, али и како се некада гасио пожар.

Справа за гашење пожара направљена 1905. године још увек је атракција на сусретима ватрогасаца. Вуку је коњи, а опслужује четири ватрогасца.

Ференц Богнар, члан Добровољног ватрогасног друштва из Новог Кнежевца је са колегама показао како се гасио пожар пре више од једног века.

Ово је клипна машина, која је потпуно испарвна и данас. Да би се гасио пожар потребно је доста физичке снаге. Прилично смо се уморили док смо показивали, каже Богнар.

На шестом сусрету ватрогасаца Војводине, који је одржан у Српској Црњи, окупило се више од 150 ентузијаста и професионалаца. Домаћа извршујућа екипа, чува традицију добровољног ватрогаства које је овде заживело 1872. године и траје до данас.

"Најчешће смо ангажовани лети, када гасимо пожаре на отвореном и на њивама. Дежурамо за време жетве. За ову смотру смо се припремали нешто више од недељу дана", каже Никола Мартинов, из Добровољног ватрогасног друштва Српска Црња.

Подаци кажу да за опрему једног ватрогасца-добровољца треба 600 евра. Нажалост многа друштва се сналазе како умеју.

"Очекујемо још бољи статус након измена Закона о ванредним ситуацијама. Наша снага је што смо организовани у сваком, па и најмањем селу Војводине и што за мање од сат времена може да се ангажује десет или двадесет људи. Тако брзо на место пожара не може да стигне ни војска ни полиција. Проблем је што смо немамо адекватну опрему и то је нешто што очекујемо убудуће да се реши", каже Бранислав Чолак, председник Ватрогасног савеза Војводине.

Смотра ватрогасаца је ове године одржана шести пут, а домаћин је била Српска Црња и општински ватрогасни савез Нова Црња. Учествовало је нешто више од 150 ватрогасаца из Петнаестак друштава, који су показали са чиме располажу и како су увежбани.

За разлику од такмичења ватрогасаца, на смотрама и грађани могу да пробају да гасе пожар апаратима за гашење и да прођу кратак курс заштите од пожара.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару