Мали научник и истраживач

Током два века постојања, многи ђаци Основне школе у Великој Дренови постали су, касније, угледни у својим професијама и интелектуалним круговима. Међу њима је и Добрица Ћосић - чије ће име школа од јесени понети. Квалитет наставе потврђује и 60 награда које је освојила ове године на такмичењима, а за њих је у великој мери заслужан један вансеријски ђак.

Званично на распусту, а ипак у школи. Међу осмацима који се спремају за завршни испит редовно је и Видак Грујић, ђак генерације који је то постао захваљујући беспрекорном успеху, бројним наградама и свестраном интересовању за науку.

"Није ми тешко учити. Треба само воља, ништа више. Омиљени су ми предмети из којих се такмичим, мада све волим", каже Видак Грујић.

Од петог разреда такмичи се из историје, а последње две године висок пласман остварио је на државним првенствима и из географије, хемије и биологије.

"Оваквог ученика не виђа свака школа и не виђа често. За разлику од друге деце коју треба често додатно мотивисати. Видак је мотивисао наставнике. Уверена сам да ће се о њему тек чути, да ће урадити неке велике ствари, пре свега на пољу науке, јер је у души научник и истраживач", каже Светлана Радивојевић, професор биологије ОШ "Велика Дренова".

"Са Видаком је било задовољство радити. То је један врло одговоран ученик. Њега није требало подсећати на обавезе. Он је врло често знао мене да подсети, да ме активира да радим мало боље са њим. Један је од највреднијих и најбољих ученика које сам током свог радног века водила
на такмичења,  нека се не увреде други, јер сам водила многе. Сви наставници су желели Видака да имају из својих предмета на такмичењима. Хтео је да се такмичи и из физике и из математике, али распореди су такви да није могао све да усклади", каже Драгиња Вељковић, професор историје ОШ "Велика Дренова".

Отуда не чуди што је Видак ове године историју и биологију, једини у Расинском округу, похађао по инклузивно образовном програму 3, за посебно надарену децу.

"Очекујемо од њега да на пољу науке тек покаже своја знања и своја умећа јер је он предан
науци. Иако је препорука министарства да се ученици такмиче највише из два предмета, Видак се по сопственој жељи надметао из четири. Лане је био 2. у републици из историје, а 3. из биологије. Ове године су такмичења била дан за даном и он једноставно није успео од умора да оствари жељене резулатете , иако је из свих предмета имао веома висок пласман", каже Драган Радић, директор ОШ "Велика Дренова".

Оно што зна Видак радо подели и спреман је да помогне кад год затреба. Неретко након наставе другарима појашњава градиво које на часу нису разумели.

"Видак није само најбољи ђак већ и најбољи друг, бар мени. Врло добро се слажемо и дружимо се. И верујем да је свако у овом разреду поносан што је баш код нас", каже Слободан Пантелић.

"Видак ми је добар друг. Много пута ми је помагао у настави, а посебно ми је његова подршка значила у петом разреду када сам изгубио слух", каже Стеван Мутавџић.

"Ту је и на тестовима да помогне, када наставник окрене ледја да шапне или пошаље неки папирић. Популаран је и међу другарицама. Воле девојчице те паметније дечеке као што је он", каже Марина Маринковић.

Највећа подршка Видаку је породица, а узори старије сестре. Марица, докторант биохемије и Слађана, виша медицинска сестра.

"Поносна сам, како не бих била. Посебно зато што није одрастао као друга деца. Није имао времена за игру. Кад заврши са школом долазио је да ме замени у радњи. У кући ми је био помоћ
око тешко болесног мужа који је 13 година био непокретан. Свуда где је требало био ми је помоћ. Прерано је сазрео. Судбина је хтела да му ове године, на дан очеве сахране, буде организовано и општинско такмичење из хемије. Знајући колико му се тата радовао сваком успеху, отишао је,
освојио максимални број поена и стигао на време да се са њим последњи пут поздрави", каже Веселинка Грујић, мајка.

"Највише волим звезде и астрономију, математику, физику, хемију поготово", каже Видак кога ће снови о будућности, како се сада чини, ипак одвести на другу страну.

"Планови су да упишем Гимназију у Трстенику, а на након ње софтверски инжењеринг на Електротехничком факултету у Београду. Жеља ми је да постанем инжењер за рачунаре", каже Видак.

То што је треће дете у породици Видаку није, као у неким другим срединама, помогло да добије бесплатне уџбенике, ужину и екскурзије.

Капиталне примераке књига школа му је даровала за такмичарске резултате, а на њен предлог од Општине Трстеник ове године на дар је добио лаптоп.

Од јесени, надамо се, и стипендију Фонда за даровите ученике, као признање за рад, таленат и помоћ да на путу науке истраје.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару