Завршни буџет града Ниша

Приликом усвајања завршног рачуна буџета града Ниша за 2014. годину на седници Скупштине града саопштено је да је буџет реализован 69 одсто. И док опозиција тврди да град последње три године стагнира, власт у Нишу наводи да је део тешке ситуације наслеђен. За ову годину нишки буџет је доживео већ два ребаланса и износи нешто мање од 10 милијарди динара.

На питање колико износи буџет града Ниша грађани одговарају не знам, али кажу да се осећа да има проблема.

"Посебно за Ниш важи да је врло лоше финансиран и да нема довољно средстава за инвестиције што се и види у граду. Ја знам да као приватник доста одвајам, а и колико је то укупно појма немам.Немам представу, али сигурно је доста, много "цури" на све стране", кажу грађани.

Њихови представници у Скупштине града Ниша, па чак и они који су део власти, критиковали су завршни рачун иако је извршење буџета је и ранијих година било 70 одсто тврдећи да је расподела била другачија.

"Никад мање се из реализованог буџета није издвојило за изградњу града, а то је око девет до десет одсто, а то је незамисливо", каже Бранислав Јовановић, одборник.

"Нема најављених инвестиција, чак и задужење за инвестиције за које је одлука донета пре неколико месеци, ништа се поводом тога није урадило", каже Милош Симоновић, одборник.

Из власти стиже објашњење да се труде да због тешког стања сви трпе, али да се новац не троши ненаменски.

Љубивоје Славковић заменик градоначелника Нишане можете истовремено да критикујете прекомерно планирање у буџету, а с друге стране потрошњу која произилази из реализације буџета.

У пракси појединим градским предузећима град за услуге дугује више од 400 милиона динара, а рачуни школа су стално у блокади.

"Нас сада блокира дирекција за јавни превоз, јер нисмо платили картице за превоз, школа је правно лице блокира школу, а обавеза је града", каже Александар Вељковић директор школе "Мија Станимировић".

У синдикату Независност кажу да блокадама рачуна доприносе и тужбе запослених за јубиларне награде или заостале зараде.

"Радник који ради данас, копа неки канал или јаму, није много заинтересован да слуша проблеме, њега интересује да за рад који је радио прими своју зараду", каже Сузана Ђорђевић Синидикат "Независност".

Уз све то у буџету за ову годину није предвиђен новац за отпремнине вишка запослених у градској администрацији док опозиција тврди да је у последње три године за њихове плате издвојено 400 милиона динара више.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару