Шта ће бити са архитектонским симболом Лесковца?

Тим архитеката компаније "Делта холдинг" у чијем власништву је од пре осам година лесковачки сајам представио је граду идејни пројекат за уређење простора сајма којим се предвиђа рушење округлог павиљона, архитектонског симбола Лесковца. Велики број грађана је против рушења. У плану је и јавна дебата.

Округли павиљон лесковачког сајма са 4.000 квадрата саграђен 1959. године дело је архитекте Милорада Цветића и инжењера Едмунда Баглача. По чувеној шајкачи Лесковац је препознатљив у свету. Са пропадањем текстилне индустрије урушава се и изглед округлог павиљона.

Приватизација није донела ништа добро. Скоро десет година објекат пропада, а нови власник изгледа нема интерес да га санира. Уместо санације предлажу рушење.

"Потребно је милион и по евра за санацију објекта, да би био безбедан закоришћење по новим стандардим. Нисмо се сигурни да би та инвестиција могла деценијама да се врати", каже Сандра Борђошки, архитекта "Delta riel estejt".

Ово је идејно решење уређења простора лесковачког сајма. Стамебно пословни блок са хотелом и паркингом.

"По садржају, по хуманом становању, по ономе шта је потребно Лесковцу на овом простору за нас је ово најприхватљивије решење и предлог", каже Сандра Борђошки.

Многобројни грађани и стручњаци отворено негодују на најаву могућег рушења округлог павиљона. Архитекта у пензији Донка Петковић истиче да би то било невиђено насиље над културним добром.

"Ми имамо озбиљан задатак. Да се као друштво договоримо како на најбољи начин да заштитимо и сачувамо ово наше благо јер валоризација послератне архитектуре тек предстоји", каже Донка Петковић.

Компанија "Делта" са банкама и Конзорцијум привредника јужне Србије спремни су да уложе у овај пројекат 18 и по милиона евра. Коначну одлуку донеће локална самопурава.

"Да видимо прво који су интереси града у овом пројекту, да чујемо стручну јавност па уколико се сви сагласе тек онда можемо да кренемо у реализацију овог пројекта", каже Милан Миленковић, представник локалне самоуправе.

За и против рушења округлог павиљона. Са питањем зашто већ је заказана јавна дебата. Судећи по бурним реакцијама копља ће се тек ломити око округлог павиљона којег узгред није лако ни срушити, јер су у темељу огромне бетонске стене.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару