Мештани решили да оживе село

Село Бабин Кал у општини Бела Паланка, иако се налази на регионалном путу, већ одавно нема аутобуску линију, нема ни продавницу, а лекар долази два пута месечно. Двадесешесторо мештана, колико их је остало у селу, решило је да покрене акцију оживљавања села.

Ако је када имало оправдања за географску одредницу Буџак, онда је то сигурно последњих деценија за белопаланачка села на путу према Сврљигу. Некада највеће село у овом крају, Бабин Кал, остало је са тек нешто више од двадесетак, углавном времешних, становника.

"Живи се тешко. Дванаест сати је, а ја идем на копање. Упекла ме жега. Нити видим, нити чујем, немам зуби, немама очи, немам ништа. Треба да идем да копам, морам, нема кој", каже Мирјана Ћирић, село Бабин Кал.

"Имали смо све у овом простору. Осмогодишња школа која је изградила добар кадар, све је отишло у свет. И месна заједница и здравтсвена установа све је то опустело, уништено", каже Христивоје Стефановић, село Бабин Кал.

"За лекове треба да чекамо петнаест дана. Онда,ако се не снађемо за превоз, ми мора да идемо пешице 12 километара. Ја као стар човек, пођем па седнем и тако се мучимо ко Исус, што кажу људи", каже Стратимир Васиљковић, село Бабин Кал.

Мештани овог села решили су да сами учине нешто и оживе село. Најпре, кажу, како ред налаже, морали су да се одуже претцима. Обновили су сеоски крст и подигли спомен обележје ратницима. Њихова идеја је да треба позвати људе да се врате на село.

"Мислимо да можемо да се изборимо, само ако смо упорни. Али, без помоћи локалне самоуправе и државе, ако не стану на нашу страну, тешко ће бити. Може, али дуго година мора да траје", каже
Иван Раденковић, председник месне заједнице Бабин Кал.

Мештани Бабиног Кала организоваће за Видовдан велики сабор. Идеја им је да они који су давно отишли, поново обиђу завичај. А, ко зна, како рекоше, можда ће бар неко од њих пожелети да се врати и повећа бројно стање овог белопаланачког села.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару