Папричице одличне, цена прениска

У добричком крају, у општини Житорађа, у току је берба краставаца и папричица у пластеницима. Произвођачи се жале на продајне цене, које су за мање од месец дана пале више од три пута.

У добричком крају, у општини Житорађа, где се традиционално гаји поврће на великим површинама, ових дана у пуном је јеку берба краставаца и папричица у пластеницима. Иако производи из овог краја углавном проналазе пут до домаћих купаца, али све више и до тржишта околних земаља, произвођачи се жале на продајне цене, које су за мање од месец
дана пале више од три пута.

Има ли бар мало сласти у производњи љутих папричица. Одговор смо потражили у Вољчинцу, где готово да нема домаћинства без једног или више пластеника. Томислав Симић, који
домаћу џинку производи деценијама, каже да памти и боља времена. Продаја је слаба и, како истиче, највише зараде препродавци - динар на динар.

Домаћинство Јовановића је пре неколико година, у два велика пластеника, почело да гаји сорту фортесу, која се показала као веома родна и тражена на тржишту.

"Она баш иде, због доброг квалитета. Веома је и родна", каже Верица Јовановић. "По једном
корену, од априла до октобра, роди и до седамдесет папричица."

За скоро пола века, колико производе поврће, мештани Вољчинца израсли су у једне од највећих робних произвођача хране на Југу Србије, нарочито љутих папричица.

Томислав Јовановић, председник МЗ Вољчинце, истиче да су папричице заштитни знак села:

"На било којој кванташкој пијаци где се продају папричице, оне су из нашег села. По
њима смо постали познати и ван граница наше земље."

Љуте папричице, за које произвођачи тврде да су прави еликсир здравља, ових дана, у самом Вољчинцу, на велико се продају по цени од  5-7 динара по комаду. Дневно се убере и до 150 хиљада папричица.

rts.prokuplje@rts.rs
027 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару