Пољопривредници без одштете

Државни програм за обештећење пољопривредника од прошлогодишњих поплава још није донет. У околини Ваљева последице елементарне непогоде ублажавају се само донацијама семена, ђубрива, садница и опреме, а на санацији нерегулисаног тока Колубаре и њених притока, које су оштетиле њиве, ништа се не предузима.

На неким од најплоднијих ораница у долини Колубаре, од прошлогодишње поплаве, расте коров. Њиве које је река није превише оштетила ратари су засејали кукурузом и луцерком, али нису сигурни да ли ће убрати летину.

Бранислав Тадић из Ваљевске Лознице обрађује 30 хектара, јер има фарму са тридест пет грла, углавном музних крава.

Донације и помоћ су добродошли, каже Бранислав: "У оваквој ситуацији, колико год човек
добије, довољно му је. Ипак за неко дугорочно решење требало би урадити ток реке Колубаре, санирати га на сваки могући начин, јер ће Колубара и даље правити огромну штету."

Када ће се држава бавити санирањем нерегулисаних речних токова, још није познато. Пољопривредници су од елементарне непогоде до сада добијали само помоћ у семену, ђубриву, садницама, пластеницима и ситној механизацији, углавном од Организације за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО).

"У трећем делу програма, пријављивање је при крају", подсећа Никола Радојчић, члан Градског већа у Ваљеву. "Пољопривредни произвођачи могу добити за јесењу сетву: семенски материјал пшенице, јечма и детелине, такође саднице шљиве и трешње и пластенике. То је мањи део програма, око 250 корисника ће бити обухваћено."

Владина Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја добила је пре два месеца од Градске управе у Ваљеву податке о оштећеном земљишту. Да ли ће ратари бити обештећени и на који начин ће се решавати овај проблем, требало би да буде познато до краја године.

rts.valjevo@rts.rs
014 236 255

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару