Узгајивачи коза из Звијезда

Породица Досковић из Звијездa код Пријепоља, узгаја козе готово деценију, производи класични бели сир, али и сиреве обогаћене лековитим биљем тог краја. Све што Досковићи произведу, има купце и доноси приход од кога, на размеђи Србије и Црне Горе на хиљаду метара надморске висине живи ова осмочлана породица.

На обронцима Јабуке, на два хектара своје земље и више закупљених пашњака, уз школске, свакодневне обавезе најмлађих чланова породице Досковић, почињу испашом стада од готово две стотине алпских коза и јарића.

Вук и Милан устају рано и помажу у чувању коза. Уобичајени, јутарњи ритуал у домаћинству које је сопственим средствима покренуло узгој коза и производњу више врста сира, по
завршетку испаше, наставља се мужом коза које су некада давале тек један, данас око четири литра млека.

"Требало нам је неких пет година да направимо стадо какво сада имамо", наглашава Мирјана Богдановић. А што се тиче учења и знања, учимо цео живот. Увек се нешто ново
дешава, не чекамо само ветеринара, већ сами кроз рад учимо о њима."

"Раније се млеко сирило свеже помужено, сада се пастеризује, хлади", објашњава Биљана Досковић. "Највише радим овако класичне кришке, мада радим и све са лековитим биљем, са паприком, може рузмарин, жалфија, босиљак."

Уз подељене обавезе и функције, младим чобанима, технологу, менаџеру и директору, како се у шали међусобно зову, добро је дошла и помоћ сина који се из Београда вратио на породично имање.

"Нисам видео перспективу у свему томе, овде имам кућу, породични посао око коза да радим", каже Мирослав. "Мислим да од тога може да се живи."

Са тридесетак килограма дневне производње, наградама потврђеног квалитета сира, Досковићи задовољавају тек део индивидуалне потражње српског и црногорског тржишта. Уз планове о проширењу стада, поклањањем или продајом расних грла, они подстичу и развој козарства у
овом крају.

"Ја сам ситан као јединка и хиљаду комада да имам то је ништа", истиче Богдан Досковић. "Међутим, када би нас било више, далеко би било боље. Ја сам жељан не конкуренције него сарадње са колегама."

Четири генерације Досковића су и сада "своји на своме", али ће - уз изградњу дегустативног центра и, надају се, подршку Регионалне развојне агенције "Златибор" -  проширити фарму и остварити вишегодишњи сан о организованој продаји или заштити порекла производа
који су препознатљиви управо по природи и крају у коме настају.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару