Попис непријављених квадрата

На територији града Пожаревца, Од последњег обимнијег пописа квадратуре стамбених објеката 1997. године, многе гараже су прерасле у куће, једноспратнице у двоспратнице, а поједини станови су постали дупло већи.

Власници стамбеног простора на територији Града Пожаревца често не знају колико је квадрата пријављено, плаћају колико им стигне, што је обично мање него што је квадратура на коју је у међувремену објекат порастао. Бојан Јовановић из Пожаревца и његове комшије сматрају да је попис квадратуре добра ствар.

Грађани су дужни да пријаве промену на свом објекту у року од 30 дана, али има доста оних који то нису урадили деценијама. Ипак, пописивачи кажу да им се ретко дешава да их домаћин не прими у двориште.

Милан Јовановић, пописивач сарадник каже да су искуства са људима одлична и да су превазишла њихова очекивања. "Очекивали смо много већи отпор грађана на овај попис. Али углавном сви сарађују са нама и подносе своје пореске пријаве и тачне квадратуре."

После три месеца пописа, још није утврђена квадратура ни половине стамбених објеката. Али и то ће повећати наплату пореза за 15 одсто.

"Пописивачи сарадници су до сада евидентирали преко 2000 нових пореских пријава што представља око 200.000 квадратних метара разних пореских задужења.", истиче начелница локалне пореске администрације, Душанка Беговић.

На територији Града Пожаревца око 15 одсто стамбених објеката није у пореској евиденцији, што је много мање, него на националном нивоу. Попис финансирају швајцарска влада и немачка организација ГИЗ.

"Заједно са Министарством финансија радимо на томе да све локалне самоуправе у будућности које искоришћавају свој порески потенцијал на локалу и убирају порез на имовину како треба, да они добијају пун износ трансфера са републике на локал, за финансирање локалне самоуправе.", наводи Александер Грунауер из организације ГИЗ.

Пореске управе које наплаћују мање пореза него што би могле, више неће моћи да рачунају на компензацију из републичког буџета, а могу бити и кажњене, кажу у ГИЗ-у.

припремила Александра Марковић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару