Приватизација - спас или пропаст

Панчевачка Петрохемија нашла се на списку заштићених предузећа од принудне наплате поверилаца и банака, јер је проглашена за фабрику од стратешког значаја за државу, док је за Индустрију стакла објављен јавни позив за приватизацију.

Панчевачка Петрохемија је, са 300 милиона долара годишњег промета, један је од наших највећих извозника. Производи квалитетан гранулат који је веома тражен на иностраном и домаћем тржишту.

Око 1.450 запослених са олакшањем је дочекало одлуку да се на годину дана продужи рок за приватизацију фабрике и сматрају да је то логичан потез државе.

"За сад највећу заинтересованост за Петрохемију показале су две компаније, једна из Турске и једна из Пакистана", наводи Зоран Обрадовић, председник синдиката Независност. "Турци су отишли корак даље и разговаралаи су с нама, са представницима НИС-а, што је изузетно битно,а започели су и преговоре са републичком Владом."

Агенција за приватизацију објавила је осми пут продају имовине Индустрије стакла, која ради минималним капацитетом. Емануел Лупулеску, директор панчевачке Стакларе, нада се да ће се појавити озбиљан купац и да неће отићи у стечај:

"Нама је ово померање рока до 21. октобра веома важно, јер до тад бићемо заштићени од поверилаца и моћи ћемо да се одржавамо у животу, а надамо се бољим данима јер је у Агенцију за приватизацију стигло седам писама заинтересованих купаца, међу којима су најозбиљније две компаније из Кине које су нас и посетиле."

Од 2000. године, у Панчеву је приватизовано педесетак мањих и већих компанија у којима је радило око 12.000 људи. По доласку нових власника, многе фирме су затворене а без посла је остало око седам хиљада радника. У Панчеву више нема Пиваре, фабрике сијалица, Утве, Конструктора, Трудбеника, фабрике обуће и многих других компанија, тако да не чуди, али забрињава, податак да је у граду однос запослених и пензионисаних један према један.

rts.pancevo@rts.rs
013 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару