Млађ из Толишнице за цео регион

У Толишници, краљевачком селу уз реку Лопатницу и на обронцима Чемерна, завршена је прва фаза репроцентра за производњу рибље млађи, капацитета до милион речних пастрмки.

Репроцентар у Толишници и ловиште на оближњој планини Троглав, за које је урађен пројекат, омогућиће брзи развој тог краја који припада најнеразвијенијем подручју Краљева.

 

Осим изузетног окружења, нетакнуте природе, здраве планинске климе и кристално чисте реке Лопатнице, будући репроцентар имаће низ других предности.

Проф. др Милутин Ђорђевић, извршни директор ЈП Србијашуме, иницијатор градње репроцентра у Толишници, и др Владица Симић, професор на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, са задовољством истичу да ће објекат бити јединствен у региону. Производиће се аутохтоне врсте рибне млађи у условима који у највећој могућој мери одговарају условима у рекама као природним стаништима пастрмке, што ће створити велике могућности за порибљавање наших река, касније и оних широм региона.

По речима в.д. директора Јавног предузећа Србијашуме Предрага Алексића на тим просторима створиће се могућности за нова радна места, као предуслов заустављања вишедеценијске економске и друштвене стагнације целог краја подно Чемерна.

Изградњу репроцентра финансира Министарство пољопривреде и заштите животне средине, делом и Јавно предузеће Србијашуме. До сада су изграђена три базена и канали за прилагођавање рибље млађи речним условима.

Ускоро почињу радови на постављању цевовода од изворишта Лопатнице до водозахвата.
До сада је Министарство пољопривреде и заштите животне средине уложило у репроцентар 16 милиона динара.

За завршетак објекта потребно је још 20 милиона динара и ми ћемо сигурно издвојити та средства јер је инвестиција профитабилна и важна, истиче Слободан Ердељан, помоћник министра за заштиту животне средине.

Министарство ће, по речима Душана Огњановића, начелника за биодиверзитет, наставити са улагањима у такве пројекте и у другим местима где постоје одговарајући услови.

На десетак километара од репроцентра у Толишници на планини Троглав ускоро би требало да почне изградња ловишта на површини од 300 хектара за које је урађен пројекат. Тиме ће се створити услови за развој ловног и спортског туризма и брз привредни развој целог краја подно Голије и Чемерна.

rts.kraljevo@rts.rs
036 333 465 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару