Сагоњево на путу да постане месна заједница

Мештани куршумлијског подкопаоничког села Сагоњева, покренули су иницијативу да постану самостална месна заједница. Тренутно су, са још четири села у саставу Месне заједнице Жуч, што им, због различитих потреба и интереса, причињава бројне проблеме. Међутим и поред обећања локалне самоуправе, њихов захтев већ годину дана се не разматра.

Након скоро пола века заједничког живота, у оквиру једне месне заједнице, мештани Сагоњева тврде да су односи трајно нарушени и да је једино решење миран разлаз. У прилог томе наводе чињеницу да до сада ниједном нису имали председника и да су редовно прегласавани.

"Ми смо хтели да напредујемо, да мало боље радимо, али они су нам "ручна кочница" у тим нашим настојањима", каже Радован Радовановић из Сагоњева.

"Проблем са чишћењем снега, овде код нас, један је од већих проблема, јер не можемо да добијемо гориво, док не потпише председник месне заједнице, који је из суседног села. Некад се укључи брзо, а некад га чекамо данима", каже Драгић Радовановић из Сагоњева.

Стотинак домаћинстава у Сагоњеву смештено је на обронцима Копаоника, на око 1.000 метара надморске висине. Последњих година, ово село, захваљујући производњи воћа у нетакнутој природи, доживљава интензиван развој, који би, по њиховом мишљењу, био још израженији,
када би они сами заступали своје интересе.

"Наш проблем је још око 2 киломтра пута, водоснабдевање, док они у Жучу тих проблема немају. Имају Топлицу, асфалтни пут", каже Драган Младеновић из Сагоњева.

Актуелни председник Месне заједнице Жуч није желео да говори за РТС, уз образложење да нема одобрење Савета. За то време одборник у СО Куршумлија са овог подручја, Мића Галић, негира да су мештани Сагоњева у подређеном положају, наводећи да се све одлуке доносе уз учешће и њихових представника.

"Њима се излази у сусрет, у складу са могућностима локалне самоуправе. Али има њих пет, шест који то траже, који су углавном повратници у ово село", каже Мића Галић, одборник у СО Куршумлија.

Својеврстан "развод" Сагоњева од пет околних села, требало је да се обави на последњој седници скупштине, на којој, међутим, и поред уверавања скупштинске већине, да су њихови аргументи прихваћени, та тачка дневног реда ипак није разматрана.

"Одборници су се једноставно плашили да то не изазове некакву негативну ланчану реакцију и да онда, од деведесет и нешто села, не постане и толико месних заједница", каже Горан Бојовић, председник СО Куршумлија.

Одлуку о оснивању нове месне заједнице доноси Скупштина општине, већином од укупног броја одборника, на предлог, између осталог и грађана са пребивалиштем на тој територији.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару