Међународна ликовна колонија у Опову

У Опову се одржава 13. међународна ликовна колонија, а двадесет петоро сликара из Египта, Италије, Аустрије, Румуније и Србије по завршетку колоније оставиће у депоу галерије по две своје слике.

Уметници из различитих крајева света у малом Опову стварају вредна дела инспирисани плодном војвођанском равницом и шаренилом које их окружује. Масимо Помпео дошао је из Италије.

"Први пут сам у Србији и одушевљен сам гостопримством и лепотом ваше земље. Одавде ћу однети лепе успомене и надам се да ћемо се следећи пут срести у Италији", каже Помпео.

Билал Маклер је професор сликарства у Египту и одушевљен је како су га дочекали у Опову.

"Лепо нам је овде. Размењујемо мишљења и ликовне колоније служе томе, да се сретну и друже уметници из различитих земаља.Упознао сам тако много дивних људи", каже Маклер.

Радован Јандрић, професор Акедемије уметности из Новог Сада сматра да је веома важно очувати овакве манифестације.

"Уметници могу да уједине свет,али ретке су општине као Опово које препознају значај одржавања оваквих колонија", сматра Јандрић.

Тома Сухецки истиче да су колоније значајније него икад, јер су постале ретке оазе некадашњих места на којима су се окупљали познати сликари.

"Ако се једног дана врати класична уметност и сликартсво то ће бити зато што је опстало захваљујући оваквим џеповима културног отпора. Ми смо сад авангарда и права арт герила", каже Тома Сухецки.

Општина Опово  већ 13 година помаже ову манифетсацију, јер жели да обогати депо галерије Јован Поповић новим уметничким делима.

"Имамо све више странаца, јер желимо да имамо што више њихових дела у свом депоу", каже Дечов директор галерије Јован Поповић.

Уметницима је општина обезбедила сликарски материјал и смештај у Опову, и захваљујући томе за 13 година овде је настао легат са више од хиљаду слика.

Милорад Солдатовић, председник општине Опово каже да је велико богатство.

"У времену када су све вредности деградиране, а кад сви теже ка материјалним вредностима покушавамо да развијемо и што више подржимо ликовну колонију, јер је то важно за културолошки напредак наше општине", сматра Солдатовић.

Захваљујући фонду од хиљаду експоната галерија Јован Поповић повремено организује и тематске изложбе на којима љубитељи уметности могу да виде дела која су настала у колонији.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару