Проблеми млекара у долини Рибарске реке

Први пут после вишедеценијског запаженог учешћа на Новосадском сајму пољопривреде, сточари из долине Рибарске реке код Крушевца, одлучили су се да бојкотују ову манифестацију. На овај начин желе да скрену пажњу на вишегодишње проблеме у сточарству и производњи млека који се не решавају.

Пошто нису имали пара, а ни воље да оду на сајам у Нови Сад, власник највеће млекаре у крушевачком крају решио је да подржи кооперанте  из Алексиначке, Трстеничке и крушевачке општине. Са Удружењем произвођача млека из Рибарске реке организовао је пољопривредну манифестацију.

"Ако уништимо сточарство, нама нема живота. Знамо да једна крава повлачи један хектар обрадиве земље. За задње две године у Србији је уништено 100.000 крава што је као 100.000 хектара земље. Замислите колико је то акциза, кроз гориво, гуме, колико је то у буџету мање новца. Ми морамо да пробудимо свест да је боље да извозимо наше млечне производе где добијамо по хектару близу 2.000 евра, него кукуруз и пшеницу где је зарада 200 евра", каже Перица Јанковић, власник "Екомлека" Каоник.

Долина Рибарске реке у односу на површину од 15 квадратних километара има највише фарми за узгој јунади сименталске расе у земљи и преко 5.000 грла која дају млеко високог квалитета. До скоро су захваљујући млекари чували сировинску базу и бранили се од великих система који освајају тржиште. Без обзира на то сточни фонд се смањио.

Пре осам година цена литра млека била је 35 динара, а дизел горива 64. Данас је млеко за три динара скупље, а цена дизела два и по пута већа.

Радован Игњатовић, пољопривредник из Великог Шиљеговца све теже успева да одржи фарму са 34 грла. У овом послу је 15 година. Каже да је неопходно да држава субвенционише гориво, цене вештачкогђубрива и сточне хране су високе а велики проблем је и слаба наплата.

"Ми као произвођачи не можемо много тога да урадимо. То је на већим произвођачима, млекарама да се изборе да извозе, па ће вероватно боље бити и нама", каже Радован Игњатовић, фармер из Великог Шиљеговца.

Радован је један од 1.200 коопераната млекаре у Каонику, у коју се дневно слије и преради 50.000 литара млека. Давно су схватили да једни без других не могу. Власник млекаре није могао да направи грандиозан сајам, али је сараднике почастио у стилу овог краја, што превазилази уобичајену сајамску понуду.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару