Икона са Хиландара на поклон манастиру у Бошњанима

Икона Пресвете Богородице Тројеручица из Манастира Хиландар уз Благослов Његовог преосвештенства епископа крушевачког Давида и на радост свих верника, стигла је у манастир Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у селу Бошњане код Варварина. Након свеноћног бденија, Његово преосвештенство Епископа крушевачки Давид служио је пред стотинама верника Свету литургију.

Икона је из Хиландара пристигла у пратњи донатора и настојитеља манастира Светог Луке оца Алексеја, а дочекало је преко хиљаду верника који су након Акатиста сатима чекали како би целивали икону и захвалили се на великом дару за вернике и сам манастир.

Икона Пресвете Богородице Тројеручице идентична је оној на Хиландару, израђена је у истим димензијама и трајно ће остати верницима у манастиру Светог Луке.

У манастиру Светог Луке, поред иконе Пресвете Богородице Тројеручице налази се и Икона Богородице Млекопитатељице и две мироточиве иконе- икона светог Луке и царевића Алексеја Романова као и друге црквене драгоцености и одабрани примерци црквеног мобилијара, даровани од многобројних поклоника ове светиње.

Манастир светог Апостола и Јеванђелиста Луке подигнут  је на месту где се, према народном предању, у 14. веку, за време кнеза Лазара налазио првобитни манастир који је похаран и уништетн за време Турака.

Након приче једног мештанина да је у сну од неког светитеља добио наредбу да на месту некадашњег почне да се подиже нови манастир, верници из Бошњана, након благослова Епископа шумадијског Саве, 1990. године отпочели су зидање манастира Светог Луке, који ће 21. јула 1996. године осветити Владика Сава. Манастир је до 2002. године био женски, да би од тада, доласком архимандрита Алексеја за настојатеља, постао мушки.

Отац Алексеј, намесник манастира, у манастир је дошао са 12 година, био је манастирски ђак, па богослов, искушеник, монах, теолог, јеромонах, архимандрит, игуман. Његовим доласком, уз помоћ верника Манастир Светог Луке који се налази на на 190 километара од Београда постао је један од најлепших манастира у Шумадији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару