Конкуренти или партнери

Потписивање Меморандума о разумевању између републичке Владе и немачке компаније за производњу меса "Тенис" изазвало је различите реакције код сточара у јужном Банату где треба да се гради неколико фарми. И док се мали произвођачи плаше велике конкуренције, има и оних који су оптимисти и који су одлучили да повећају производњу.

Предраг Марчетић из Качарева од пре две године се озбиљно бави свињарством. Узгаја 30 приплодних крмача и има око 1200 товљеника, а због најаве доласка компаније "Тенис" решио је да удвостручи досадашњу производњу.

"Нова компанија може донети стабилност и ми ћемо знати колика ће бити наша зарада. Ако имамо хиљаду динара добитка по дебелој свињи и ако утовим две хиљаде товљеника то је два милиона динара и моћи ћу да израчунам своју зараду и знаћу на чему сам, без икакве неизвесности", каже Предраг Марчетић.

Дорел Мунтејан из Локви је опрезан,али очекује боље дане у свињарству под условом да се уведе ред на тржишту.

"Могућа је да буде боље, али само ако они хоће да купе од нас свиње за линију клања и ако нам држва помогне око субвенција, под условом да нам их редовно и исплаћује", кае Дорел Мунтејан.

У општини Алибунар носилац развоја деценијама је била месна индустрија "Банат"из Банатског Карловца, али она је одавно већ у стечају и Ивица Росић, секретар за привреду у општини Алибунар очекује да ће захваљујући новим инвеститорима поново оживети и ово место.

"За нашу малу општину оваква једна инвестиција много би значила. Имамо велики потенцијал, едуковане људе и добру радну снагу за тов свиња. Било би лепо да их упослимо, јер би сви имали неке користи" каже Ивица Росић.

За сад се од велике конкуренције плаше мали произвођачи, јер ако "Тенис" почне са узгојем три милиона свиња годишње у Србији, по важећем закону добиће око 300.000 хектара државног земљишта по праву пречег закупа.

Савез аграрних удружења Војводине зато тражи да убудуће на лицитацијама за закуп њива могу да учествују само локални паори и захтева да појединачна газдинства могу максимално да закупе 100, а пољопривредна предузећа 400 хектара.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару