Шта након пожара

Када им је изгорела штала са стоком и опремом за мужу, породица Филиповић из села Тавник код Краљева остала је без главних прихода у домаћинству. Живе од предаје млека и да не би остали без премија обратили су се надлежним градским службама за помоћ за набавку нових грла.

У Фонду за развој пољопривреде препоручују да Филиповићи већ сада конкуришу за бесповратна средства које град опредељује из буџета за подстицај сточарске производње.

У шталама димензија попут ове тешко је обуздати ватру. У то су се нажалост уверили и Мирослав и Љиљана Филиповић, јер су на време уочили пожар који је захватио најпре кровну конструкцију, а потом и јасле са стоком, али нису успели ништа да предузму, јер је штала била пуна сена и сточне хране.

"Ватрогасци су дошли после 20 минута и гасили су ово. Стока је већ била угинула. То није могло да се спасе ништа", каже Љиљана Филиповић из Тавника.

У пожару су изгореле стеоне јунице и краве музаре, око 3.000 бала сена и пет тона пшенице и јечма. Опрема за мужу и замрзивачи за млеко су такодје уништени. Штета је процењена на око милион динара. Иако времешни, Филиповићи морају да крену испочетка и обнове свој сточни фонд.

"Како ћу надокнадити? Осигурао сам. Надам се да ће ми изаћи у сусрет али веома тешко. Тражио сам неку помоћ да ми дају. Да ми дају краве на неку отплату да бих даље радио", каже Мирослав Филиповић из Тавника.

Фонд за развој пољопривреде ће ове године из градског буџета добити око 70 милиона динара за пројекте подстицаја пољопривредне производње. Пољопривредници који се на време пријаве и поднесу пројектну документацију оствариће право на бесповратна средства. То је уједно и једина шанса да Филиповићи набаве нова грла без задуживања код комерцијалних банака.

"Он одлучује у пројекту. Да ли ће то бити једна крава, три, пет или више. Значи, преко Фонда може да оствари до 30 посто од укупне вредности пројекта, а највише до 300.000 динара", каже директор Фонда за развој пољопривреде Драган Чорбић.

Шалтер за подношење захтева Фонду за развој пољопривреде биће отворен у згради локалне самоуправе већ крајем маја тако да пољоприврдници већ сада морају да припреме пројектну документацију. Право на бесповратна средства имају искључиво лица која се баве пољопривредном производњом и немају других прихода.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару