Једино решење изградња кружног тока

На подручју Општине Трстеник прошле године догодило се 77 саобраћајних незгода, углавном на местима укрштања градских улица са магистралним путем Краљево - Крушевац. Пројекти три кружна тока урађени су још 2012. године, али до данас није изграђен ниједан.

Преко прометне магистрале Доситејевом улицом до центра Трстеника саобраћајни знаци кажу да се не сме. Баш као што забрањују и скретање ка Пејовцу из правца Крушевца.

"Сви возачи који живе у Месној заједници Трстеник 2 прелазе свакодневно раскрсницу на недозвољен начин, преко пуне линије. Знамо да није по пропису, али када би пратили сигнализацију морали би смо да кружимо три километра. Једино решење је изградња кружног тока", каже Раша Лешевић, возач.

Када је пре пет година раскрсница отворена мештани су се надали да ће до центра брже и лакше. Показало се ипак, да уз важећу сигнализацију и старе навике свакодневно крше закон.

"Већ 30 година прелазимо овде. Поред 3.500 мештана, овде свакодневно пролазе и радници
"Прве петолетке", њих око 3.000. Од када је прелаз отворен петоро је људи погинуло, од тога двоје деце. Проблем је велики и ми на њега указујемо годинама. Локалној власти, а преко њих и Путевима Србије", каже председница Месне заједнице Трстеник 2 Снежана Младеновић.

"Нити могу из Пејовца, односно Трстеника 2, у Трстеник директно, нити могу ка Краљеву. Могу једино на главни улаз, да круже три километра да би дошли до града", каже Драгица Глишић, члан Савета Месне заједнице Трстеник 2.

Најгоре је кажу на почетку и крају радног дана када на непрописни прелазак преко прометне магистрале чека река људи и аутомобила.

"Требали смо тај проблем да решимо још одавно. Посебно због тога што су овде многа деца страдала. Брзо се вози. Иако је ограничење 60 многи возе и дупло брже", каже Златан Антонијевић.

"На овом месту у просеку се незгоде дешавају једном месечно. Посебно од када је и воз почео да функционише на овој линији", каже Бранислав Павловић.

Најугрожнија су деца која овде свакодневно пролазе бар два пута дневно идући ка школи. Раскрсницу без прелаза и семафора претрчавају ризикујући сопствени и живот других учесника у саобраћају. Увидевши мане постојећег стања, локална самоуправа је пре три године иницирала решење проблема.

"Направили смо пројекат још 2012. Изместили смо све инсталације, извршили експропиријацију ,откупили приватне парцеле. Све смо урадили како би се овде направила нека кружна раскрсница или шта год као решење предложе "Путеви Србије"са циљем да се градјанима омогући безбедан прелаз преко ове магистрале", каже директор Јавног предузећа Дирекција за планирање и изградњу Трстеник Ивана Милошевић.

Иако је одавно договорена, изградња три кружна тока на раскршћима  локалних саобраћајница са магистралним путем Крушевац - Краљево још увек чека.  Пара за све нема, па се Трстеничани надају да ће "Путеви Србије" ове године успети да обезбеде средства бар за најкритичнији, црну тачку ка Пејовцу.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару