Обнова фасада у Параћину

Удружење грађана "Бид зона" основано је у Параћину пре осам година у оквиру пројекта који је финансирала Европска агенција за реконструкцију и развој. По истеку пројекта финансирање је настављено средствима из локалног буџета, а циљ је побољшање услова становања. До сада је преко овог удружења 14 скупштина станара обновило фасаде на својим зградама или заменило кров.

Умивена лица параћинских фасада на зградама које су грађене пре више од пола века. Станари у улици Мајора Марка три недавно су испратили мајсторе.

"Ми смо морали да реновирамо јер је много била стара зграда, она је од шездесете године, а фасада је толико почела да отпада са ње да кад дува ветар пада фасада, није више било безбедно", каже Мирјана Пеливановић, председница скупштине станара.

Да су фасаде на старим зградама у лошем стању сведоче и мајстори који раде реконструкцију.

Удружење грађана "Бид зона" до сад је кредитирало обнову фасада 15 зграда у ужем центру Параћина Од јавног позива и пријаве станара преко јасних критеријума за бодовање, скупштина станара сама бира извођача радова и рок отплате, а радове је могуће платити у наредних пет година без камате.

"Новац који станари враћају и власници некретнина, власници локала враћају иде на посебни рачун удружења и користи се на следећим јавним позивима заједно са средствима која добијамо из локалне самоуправе", истиче Драган Гајић, који руководи "Бид зоном".

Ове године на рачуну је 20 милиона динара. Власници станова, зависно од квадратуре и обима радова, месечно плаћају од 500 до хиљаду и по динара. Некима су рачуни много већи, јер су власници локала, које издају у закуп, одбили да плате реконструкцију зграде иако их закон на то обавезује. У том случају станари подносе приватне тужбе за накнаду штете.

Да је већина свесна проблема и законске обавезе говори и податак да су уговоре до сада потписали сви станари зграда чије су фасаде и кровови обнављани.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару