Живот Словака у Падини

Село Падина у општини Ковачица познато је по бројним зеленим површинама, уређеним улицама и вредним људима који се међусобно веома уважавају и поштују. Овде 90 одсто становништва чине Словаци, који су се још 1806. године населили у ово место из Словачке.

Одувек је живот у Падини био веома тежак. Овде нема ниједне реке ни извора и људи су да би дошли до пијаће воде морали да граде бунаре.

Зденка Обшуст, етнолог каже да су они заштитни знак села, а Шајбенов из 1810. године  представља туристичку атракцију због свог изгледа.

"Специфичност овог бунара је што се вода вадила помоћу коњске и воловске запреге, што је подсећало на млевење жита и зато се говорило да Падинци пију мељану восу", каже Зденка Обшуст.

Удружење жена из Падине које је основано 1923. године чува традицију и лепе обичаје, а традиционалну манифестацију "Њено величанство бундева-храна и лек" сваког првог викенда у новембру.

Председница удружења Елена Хањик истиче да је њихов циљ и да едукују жене у селу, а баве се и хуманитарним радом и разним културним мактивностима.

У Падини су поносни и на своју Етно кућу која је карактеристична за једну Словачку породицу, али и на Етно музеј Павела Петраша у којем се налази више од седам хиљада експоната. Овде се не стиде да кажу да су у време највеће кризе 90-тих година прошлог века породице опстајале захављујући вредним женама, које су зарађивале спремајући куће и станове у Београду.

Једна од њих је и Зузана Мелих.

"Када су ми деца мало одрасла кренула сам да зарађујем спремајући куће по Београду. Иде се сваки дан на посао и није ми тешко, јер успевам да допринесем побољшању кућног буџета и лепшем животу на селу", каже Мелих.

У локалној самоуправи општине Ковачица брину о уређењу свих својих насељених места, напомиње Мирослав Кришан, председник општине Ковачица.

"Једна смо од првих општина која је уговорила јавно-приватно партнерство са аустријском фирмор Бартнер која се бави изношењем смећа из села,а брине и о чистоћи и заштити животне средине", каже Криша.

Мештани из других села помало су и љубоморни на Падинце, јер су људи овде веома солидарни, чувају се између себе и испомажу кад год је потребно. И то је један од услова да би једно место било уређено и лепо за живот.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи