У част Гордане Брајовић

Већ 18 година, у Алексинцу, се одржавају књижевни сусрети и конкурс у част новинарке и књижевнице, Гордане Брајовић. За најбољу књигу за децу равноправно су ове године проглашене збирка песама "Дан од лета" Зорице Бајин Ђукановић и "На метли која светли" Миломира Краговића. На конкурс је пристигло и више у од 700 ђачких радова.

У Алексинцу се, већ 18 година одржавају књижевни сусрет и конкурс у част њихове суграђанке новинарке и књижевнице Гордане Брајовић.

Свака награда је подстрек, поготову када неко ко је добије има само осам година, док су старијима награде доказ да су на добром стваралачком путу.

"Пишем од када нас је учитељица пријавила за конкурсе, од када смо и сазнали да можемо да пишемо. Ја сам писао и пре, али сада највише пишем", каже осмогодишњи Никола Петковић.

"Пишем одприлике од своје девет године, од трећег разреда и прву песму коју сам написала је песма "Где смо" немам је сад овде, али ће бити у мојој збирци која треба да изађе", каже Ивана Дружетић, 13 година, Београд.

"Када било ко добије награду која носи нечије име, то је велико задовољство и јако је важна ствар и велика одговорсност", каже Милана Грбић, 19 година, Кикинда.

То исто од своје најраније младости доживљава и Анастасија Коцић, за коју кажу да је стасала уз овај фестивал.

"Учествујем сваке године на овом конкурсу и свака награда ми је подстрек за даљи рад, ове године моја песма је проглашена песмом фестивала", каже Анастасија Коцић, 19 година, Ниш.

Аутор једне од две најбоље књиге за децу Милан Краговић каже да му је ова награда посебно драга, јер је и сам познавао Гордану Брајовић.

"Знали смо се заправо дуго, она је прво била репортер новости где сам ја уредник издавачке делатности већ десетак година, а када сам био у приватној издавачкој фирми издао сам њену књигу "Андрић и Милица" која је била сјајна", каже Милан Краговић, писац.

Организатори фестивала они који су познавали Гордану, кажу да би она била поносна на сваки дечији рад.

"Њене песме су биле одраз њене душе, а кажу да свако ко сачува део детета у себи да има шансу да постане велики песник, мислим да се то Гордани десило", каже Марина Биорац, организатор фестивала.

Једна од најмасовнијих књижевних смотри у земљи посвећена Гордани Брајовић пунолетсво је доживела захављујући несебичној подршци општине Алексинац.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи