Читај ми!

Касни пролећна сетва

Лепо време шабачки ратари користе за сетвене радове у пољу, који су ове године због честих падавина почели десетак дана касније. Да би била завршена у оптималном року, пролећна сетва ће се према речима агронома, одвијати убрзано.

Овог пролећа, Предраг Прица из Јевремовца код Шапца посејаће више од два хектара кукуруза. Због честих киша које су сабиле земљу, морао је каже, више пута да је уситњава пољопривредним машинама.

"Није било мразева да би измрзло, морао сам три пута тањирати, и два пута дрљати, и да вам кажем нешто, ове године скупља сетва сигурно, нисам рачунао, али сигрно. Прошле године је кеса семенског кукуруза била 3.100 динара, сада је четири хиљаде динара,  и по пет хиљада динара", каже Предраг Прица из Јевремовца.

Иако је сетва почела касније него што је то уобичајено, још увек се може сејати кукуруз са најдужом вегетацијом. Због високе цене минералних ђубрива, бројни усеви, тврде ратари, неће бити прихрањени.

"Седам хиљада динара по тони је ђубриво поскупело ове године, а у просеку неких 900 динара је једна сетвена јединица поскупела. Ја користим домаће сорте, али ћу користити, неки средње рани, и рани, позни. Земља је тешка за обраду, троши се више горива", каже Славко Симић из Јевремова.

Према проценама агронома из Саветодавне стручне службе у Шапцу, сетва је скупља и до 20 одсто у односу на лане, али ће и поред тога, бити завршена у оптималном року.

"Њиве су пуне пољопривредних произвођача, и евидентно је да ће сетва трајати кратко, она ће се завршити за седам до десет, што из страха, кренула је сетва, брзо ће се завршити, и биће то добро", каже Дарко Симић, Пољопривредна саветодавна стручна служба Шабац.

У четири шабачке општине кукуруз ће бити засејан на више од 60 хиљада хектара, а соја на око седам хиљада.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи