Час народне традиције претворили у представу

Ученици трећег разреда ОШ "Ратко Павловић Ћићко" у Прокупљу са својом учитељицом, истражујући обичаје, народне умотворине и некадашњи начин живота, час народне традиције претворили су у представу "Наше прело и посело", захваљујући којој су обезбедили средства за модернизовање иопремање своје учионице.

Њихов циљ је, кажу, да својим прелом и поселом, позову на слогу, љубав и поштовање, као што је то било пре телевизије, мобилних телефона и интернета.

"Али, најтеже нам је било да спремамо ова колца. Али и то смо брзо савладали, јер све се може кад се хоће", каже Стефан Симоновић, ученик ове школе.

"Мени је све било интересантно. И док смо учили кола, и док смо учили глуму, и док смо читали, док смо певали, све", додаје Немања Благојевић.

"Хтели смо да очувамо народну традицију, да приближим деци да што боље схвате, у овом данашњем времену које је много модернизовано, да кажем. И имамо идеју да купимо ЛЦД телевизор", каже Славица Чикарић, учитељица.

Час народне традиције претворен у представу подржавају и родитељи.

"Максимално смо се укључили и подржали сваку акцију и све што ради наша учитељица", каже Јелена Стојановић, мајка.

За седамнаесторо ученика овог одељења учионица је радионица за учење и дружење, место које сваке године средствима прикупљеним од представа улепшавају и модернизују.

"Нисмо ми толико посебни, само смо добили добру идеју", каже ученик Стефан Симоновић.

"Прошле године су узели лаптоп, пројектор, платно, све оно што је потребно да би та настава била боља, да би се подигла на један виши ниво", каже Весна Тодоровић, учитељица.

"Обзиром на време у коме живимо и у коме школа опстаје ово је један заиста добар пример укључивања свих ученика, родитеља, локалне самоуправе", каже Маја Ранђеловић, директорка школе.

Тимски рад, другарство и осећај припадности школи као другој кући одлике су одељења које већ слови за једног од ретких чувара народне традиције у Топлици.

rts.prokulje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару