Читај ми!

Једини ђак у школи

Пре три и по године због Стефана Пендића, јединог ђака у селу Попе на Голији отворена је и реновирана школа, која годинама није радила. То је био радостан догађај за цео крај, јер су веровали да ће бити још деце у школи. Екипа Дописништва РТС-а у Новом Пазару и тада је била уз малог Стефана - ово је наставак приче: Стефан је сада у четвртом разреду, а и даље је једини ученик у школи.

Захваљујући разумевању Министарства просвете, Града Новог Пазара пре три и по године због Стефана Пендића, јединог ђака у селу Попе на Голији отворена је и реновирана школа, која годинама није радила.

То је био радостан догађај за цео подголијиски крај, јер су веровали да ће бити још деце, која ће стасати за школу. Међутим, Стефан је сада четврти разред, био је и остао једини ђак у тој школи.

Екипа Дописништва РТС-а у Новом Пазару и тада је била уз малог Стефана.

Стефан Пендић, због кога је 2011. године поново почела да ради стара школа у Попама на Голији, у јуну завршава 4. разред. Пошто је ово четворогодишња школа мали Стефан ће бити приморан да оде.

"Волим учитељицу највише на свету, волим школу, волим да учим, волим све", каже Стефан.

Шта ће бити даље брине и Стефанова учитељица Мерсиха Нурковић Богучанин.

"Иако препешачим свакодневно по четири километра за шта ми треба сат времена овај посао ми много значи. Са Стефаном сам се сродила и трудим се да му пренесем што више знања, а са њим завршава се и мој посао", каже она.

Село Попе је удаљено од Новог Пазара 25 километара. Стефанова мајка Рада запослена је у школи као помоћни радник.

"Четири године сам овде с тим ово се затвара. Не знам куда ћу дете у пети разред да се припремим за школу. Новца се нема, превоз је катастрофалан, значи у таквој смо ситуацији да још нисмо одлучили како ћемо игде са њим", каже Рада Пендић.

Бесим Адиловић, директора матичне школе Растко Немањић Сава у Новом Пазару каже да решење постоји.

"Дете ће наставити школовање или овде у матичној школи у Дојевицу, која је удаљена од те школе негде 13 километара или у нашем издвојеном одељењу у  Пожеги, која је удаљена од детета седам километара, а има и трећу могућност у Дежеви, тачније у њиховом издвојеном одељењу у Сароњама неких шест до седам километара пешачења", каже директор.

Школа у Попама почела је да ради давне 1938. године. Седамдесетих година имала је више од 200 ђака. Први пут је затворена 2006. године, а у јуну ове године поново је чека катанац.

rts.novipazar@rts.rs
+381 20 317 837

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи