Читај ми!

Најбољи едукатор Србије

Удружење за подстицањје предузетништва "Живојин Мишић", уз помоћ Министарства просвете, први пут покренуло је пројекат најбољи едукатори Србије. Међу награђенима је шабачка професорка, мр Татјана Марковић Топаловић, која и на редовној и на додатној настави, на занимљив и креативан начин открива ђацима законе физике.

Деци треба пружити нове изворе информација и ван учионице, да чују, осете и додирну науку, како би били спремни да се ухвате у коштац са технологијама модерног доба, тврди професорка Татања Марковић Топаловић, чија је круна рада Парк науке у Шапцу, својеврсни
три Д уџбеник на отвореном.

Основала је и удружење љубитеља физике, "ФИЗИX" чије чланство не опредељују оцене, и предзнање. Води и школицу науке за најмлађе, припремајући их да до средње школе имају формиран научни став.

"Волим свој посао и мислим да је пре он бирао мене, а не ја њега. Мислим да често занемарујемо у раду са са децом која су изузетна ону другу децу која имају право да буду образована и научно писмена. Трудим се да покжем да професор треба да буде узор ученику и да не треба да
буде само физичар", каже мр Татјана Марковић Топаловић, професор физике у Медицинској школи у Шапцу.

Предаје са много ентузијазма и воље. Аутор је бројних објављених стручних радова, учесник међународних конференција. Због ње неки ђаци уместо медицине, данас студирају физику.

"У четвртој години сам преломила да желим да се бавим физиком уз њене експерименталне вежбе, семинарске радове и тај истраживачки рад", каже Александра Комановић, студент трећи године.

Верујући да је квалитет живота градјана добро и употребљиво образовање, ова Шапчанка има много планова. Како је 2015. светска година светлости, припрема сајам науке на којем ће једна од тема бити и Харп.

"Мој дугорочни план је да пробамо сви да формирамо младе љеде који ће имати сличне ставове , борити се да буду најбољи едукатори Србије, у функцији што бољег образовања . Волела бих да имам следбенике у томе", каже мр Татјана Марковић Топаловић, најбољи едукатор Србије.

Иако је, како наводи, понекад обесхрабрена, јер околности успоравају  пројекте, жели да истраје у стварању српских интелектуалаца 21. века, свесна чињенице да се бави науком која обезбеђује напредак цивилизације.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи