Читај ми!

Како убрзати одношење остатака угинулих животиња

Одгајивачи стоке из општине Нова Црња кажу да код великих сточара на овом подручју тренутно има најмање четири угинула говечета, која су потенцијални извор заразе. Они су протествовали испред зграде Скупштине општине, тражећи да се убрза одношење остатака угинулих животиња из њихових дворишта.

Пери Френцу одгајивачу говеда из села Александрово у општини Нова Црња пред новогодишње празнике угинула је крава тешка више од 600 килограма. Сем материјалне штете од око 150.000 динара проблем је и како да се остаци угинуле животиње безбедно униште.

"Јавио сам за угинуће сат времена након што се догодило. Било је то 26. децембра, али су ми рекли у кафилерији да су заузети и да могу доћи наредне недеље, јер скупљају стоку са фарми. Плашим се да ће угинуле животиња изазвати заразу, јер ја не смем да је изнесем из дворишта и сам закопам, јер по закону морам да сачекам да то уради кафилерија", каже Френц.

Да би указао на проблем и подстакао надлежне да му помогну Зоран Тесла из села Војвода Степа је угинуло теле довезао испред зграде општине Нова Црња.

"Ако сам решавам овај проблем ризикујем да изгубим право на подстицаје од министарства. Морам да имам потврду ветеринара и кафилерије, да скинем ушну маркицу са телета и да ме раздуже у министарству", каже Тесла.

Надлежност локалне самоуправе је да плаћа одношење животињских лешева у кафилерију. У Новој Црњи не беже од те обавезе, али немају решење као у овом случају, када кафилерија не стиже да обави посао на време.

"Нису створени услови за одлагање угинуле стоке на територији општине. Најпре је требало обезбедити услове, па онда доносити законе из ове области", каже председник општине Нова Црња Пера Миланков.

Тренутно на територији Војводине угинуле животиње прерађује само кафилерија у Сомбору. Да је проблем озбиљан, показује и податак да су општине средњег Баната расписале тендер за одношење угинуле стоке, али се на њега нико није јавио.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи