Читај ми!

Зимски распуст у школи ткања

Више од 40 девојчица и дечака из Пирота, део зимског распуста проводи у школи ткања. У тајне ткања пиротског ћилима упућују их искусне ћилимарке. Ову специфичну школу, већ девет година за редом, организује удружење за очување традиције старих заната "Грлица".

Добра воља за почетак је сасвим довољна Даници Мадић и њеним друговима који желе да науче основе овог традиционалног, уметничког заната. Овде им је пружена могућност да креативно и забавно проведу зимски распуст.

Уз помоћ искусних ћилимарки настају и прве рукотворине.

"На телевизији сам гледала ткају ћилиме и то ми се допало и зато сам дошла овде", каже Петра Видановић.

"Ово је сновање, и од овога ћемо правити шалове, капе и ташне", каже Нада Јовановић.

Школа је осмишљена тако да свако дете прође комплетан процес израде тканине, како на хоризонталном разбоју, на коме се израђују шалови, капе и торбице, тако и на вертикалном, на коме настају чувени пиротски ћилимови.

"Ћилимарство је јако тежак занат и тешко га је научити, али битно је да деца то заволе", каже Марија Јовановић, ћилимарка.

"У овом тренутку је важно пренети љубав на млађе генерације, да би оне заволеле своју културну баштину и да би касније ово знање приимењивале у свакодневном животу или у областима којима ће се бавити", каже председница удружења "Грлица" Славица Ћирић.

Кроз игру и забаву, ова деца уче занат својих бака. Ово је прави начин очувања вишевековне  традиције ткања пиротских ћилимова.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи