Читај ми!

Међуопштинска сарадња за помоћ у кући

На иницијативу јагодинског Центра за друштвено економски развој, средином прошле године, у партнерству са локалним самоуправама Јагодине, Ћићевца и Жабара, покренут је пројекат "Развој свеобухватног система подршке самосталном живљењу у заједници у Централној Србији".

Новом услугом социјалне заштите, финансираном средствима Европске уније, у све три општине, до краја године, помоћ у кући добијаће 72 одрасле особе са интелектуалним и менталним сметњама.

Јасмина Милићевић једна је од шест неговатељица које су на предлог ћићевачког Црвеног крста, прошле посебну обуку за помоћ у кући. Међу четворо корисника са интелектуалним сметњама о којима свакодневно брине, Душица је прва коју обиђе.

"Родитељи су ми умрли. Хвала Богу сад имам Јасмину, дошла је код мене. Помаже ми лепо. Опере завесе, врата , прозоре. Донесе ми воду, скува ручак, иде код лекара, у апотеку да ми донесе лекове. Волим да причам са Јасмином, добра ми је она", каже Душица Радовановић из Сталаћа.

Самоћа и отуђеност свакодневица су већине корисника који попут Душице живе сами. Отуда им од помоћи у кући пажња коју добијају много више значи.

"Стварно се налазим у том послу. Ништа ми није тешко ни да помогнем, ни да урадим. Сви корисници су ми јако драги. Нису захтевни. Све што за њих учиним много им значи, препознају да то чиним из срца. Волим да им помажем, јер њима је стварно потребна помоћ. Некима и није баш толико, али потребна им је прича и дружење. Да им неко отвори врата, да дође, да поразговарају. Неку топлу реч да им пружи и да им да. Мени са друге стране значи што ћу 14 месеци имати плату и уплаћен радни стаж. Већ 20 година као прехрамбени технилчар чекам посао у струци. Ово је други пут да сарађујем са Црвеним крстом. Пре годину дана ангажовали су ме на пословима геронто домачице", каже Јасмина Милићевић, неговатељица из Град Сталаћа.

Пројектом, који за циљ има покушај да се у породичном окружењу, уз помоћ неговатељица, унапреди квалитет живота особа са интелектуалним сметњама у Ћићевцу су обухваћена 24 лица.

"Око одабира корисника имали смо велику помоћ Дома здравља и Центра за социјални рад у Ћићевцу. Усмерили су нам кориснике којима је ова помоћ најпотребнија, јер је реч о корисницима из специфичне групе. Што се неговатељица тиче, оне су прошле специјалну обуку коју је за свих 18 неговатељица, из Ћићевца, Јагодине и Жабара, организовао  јагодински Центар за друштвено
 економски развој", каже Александра Ђокић, координатор програма.

"Уопште није било једноставно. Добро је да смо то урадили, али нажалост имамо листу чекања. Има људи који би се радо укључили у пројекат и које би смо ми требали да укључимо. Наша надања су да ће бити проширења услуге, да ће се оне у будућности спуштати на цивилни сектор и да ћемо ми нешто више радити по том питању и покрити људе којима је таква врста услуге заиста изузетно потребна", каже Славица Салман, секретар ЦК Ћићевац.

Доследни мисији своје организације која брине и помаже људима, Црвени крст општине Ћићевац, уз партнерски пројекат са Јагодином и Жабарима који ће се реализовати током целе године, спроводи још два - помоћ деци са сметњама у развоју и подршку малишанима из ромске популације.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи