Читај ми!

Велики рат, једна нумизматичка збирка

Поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата у кикиндској Народној библиотеци отворена је изложба под називом "Велики рат - једна нумизматичка збирка". Изложба, која садржи преко сто експоната, део је збирке нумизматичара Золтана Киша.

Изложба обухвата период до Првог светског рата са аспекта тадашње Краљевине Србије и њених новчаница које су биле у оптицају у том периоду, као и новчаница из Аустроугарске монархије, пошто је тадашња Велика Кикинда до 1918. године била у саставу те државе.

Историчар Марко Милошев објашњава да су у питању динари, и то прве штампане новчанице из времена краља Милана Обреновића, као и круне, аустроугарски новац од почетка 19. века, па све до краја 1918. године.

"Пошто се 1918. године морала вршити конверзија круна у динаре, поседујемо и новчаницу на којој се налази печат Велике Кикинде, којим су се обележавале банкноте, да би се знао тачан број
круна које су биле у оптицају пре замене за динаре и тиме онемогућило манипулисање новцем" додаје Милошев.

Директорица кикиндске библиотеке Радмила Перовић подсећа да је организацију изложбе помогло Министарство културе, које је ову идеју препознало као добру, специфичну и другачију од осталих.

Изложба "Велик рат - једна нумизматичка збирка" биће доступна јавности до 23. јануара 2015. године.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи