Читај ми!

Божић по грчким обичајима

Према евиденцији Удружења потомака Грка у Нишу живи 65 породица грчког порекла. Први пут синоћ они су се окупили како би заједнички прославили Божић по грчким обичајима.

Празник који се традиционално слави у породици потомци Грка који живе у Нишу прославили су у кругу сународника са којима деле порекло. Иако их нема много, углавном се не познају, а неке обичаје су током деценија суживота са Нишлијама помало заборавили.

"За Бадње вече и Божић спремам традиционалну српску трпезу, а жеља ми је да вдиим и како се слави по грчкој традицији", каже Милица Анђеловић Станковић.

Обавезна је, кажу пита од спанаћа и хељде која се служи уз цацики салату, сувлаки и колач са медом, циметом и орасима. А сем кухиње, и обичаји су другачији.

"За Бадње вече деца обилазе домове и дарују се слаткишима и новцем", каже Дејан Станишић.

Преци ових већ увелико Нишлија у Србију су у највећем броју дошли двадесетих година прошлог века и то углавном из Мале Азије преко Солуна и Македоније. А има и Грка српског порекла.

"Ја сам дошао из Солуна зато што волим Србију, обожавам српски народ јер смо пријатељи, једна вера, а 6. јануара славићемо и српски Божић", каже Христос Констандинидис.

Међу Нишлијама грчког порекла има потомака свештеника, уметника, устаника. Сви они прихваћени су у Нишу, друже се са осталим житељима овог града, раде ту, живе као и остале Нишлије, чак се на попису и не изјашњавају као Грци.

"Следећи корак је да се региструјемо као мањина, то је дуг пут, али најпре да се упознамо. Деца нам се не познају, а има и рођака међу нама", каже Александар Видаковић.

Убрзо ће, кажу, уз неговање обичаја, покренути и бесплатну школу грчког језика, како би међу њима оживели мало успавани дух матице.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи