Читај ми!

Кошаркаши обрадовали децу са аутизмом

Установа за децу и младе са аутизмом у Шапцу, јединствена је тог типа у Србији у бризи о особама ометеним у развоју. Пред Нову годину и њени корисници осећају празничну атмосферу, коју су им дружењем и поклонима улепшали млади кошаркаши.

Кошаркаши клуба М015 тренутно су на средини табеле друге српске лиге, али су по хуманости, сигурно на врху. У сусрет празницима, одржали су заједнички тренинг са младима са аутизмом, поклонили им мајице и лопте и заједно се радовали.

"Ово је прва акција у којој учествујем са клбом и могу да кажем да сам заиста уживао. Сматрам да смо им улепшали боравак овде и да смо допринели њиховој радости", каже Михаило Дамњановић, капитен КК М015 Шабац.

У шабачком стационару тренутно живи 20 младих са аутизмом, што је половина капацитета установе отворене у марту ове године. Дан им је испуњен целодневним програмом и зато, кажу васпитачи, већина корисника показује напредак у прихватању околине.

"Поред стручног рада, који је и најважнији, могу да кажем да они овде осећају велику сигурност поред нас, да су нас прихватили и да смо као једна велика породица", каже Весна Росић, васпитач.

Шабачка установа уа децу и младе са аутизмом једина у Србији има лиценцу за рад, што значи да испуњава све законске услове за бругу о аутистичној деци и смештај у којем живе.

"Сва наша деца укључена су у систем образовања, што је важно. Сви иду у школу "Свети Сава" похађају наставу за образовање одраслих или иду у основну школу. Имају јасно дефинисану структуру дана, тачно се зна када шта раде", каже директор Установе за децу и младе са аутизмом у Шапцу Данијела Ловрин Гавриловић.

Стационар је део Куће добре воље у којој је и дневни бравак. Поред играонице и различитих радионица има и велику салу за физичко у којој  терапеут уз вежбе, брине о моторичком развоју корисника.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи