Читај ми!

Епидемија зечје грознице

У селу Заплањска Топоница у општини Гаџин Хан, у коме је 30 особа оболело од туларемије, односно зечје грознице, проглашена је епидемија. Једно дете хоспитализовано је на Дечјој и једна жена на Инфективној клиници, док се ослтали лече амбулантно. Стручњаци наглашавају да није у питању мишја грозница, која је много озбиљније обољење, мада су преносиоци и једне и друге болести глодари.

Иако су предузете све мере за сузбијање епидемије, епидемиолози очекују да ће се број оболелих повећати, а житељи Заплањске Топонице су узнемирени.

"Наравно да има панике, није све једно, неки се плаше да је неизлечиво, други мисле да није. Воду наплаћују, а не прегледају. Треба ти бунари да се пргледају. Ево идемо да узмемо воду од кумова, они имају бунар", кажу мештани.

Вода из сеоског водовода превентивно се не користи, водовод се дезинфикује и хлорише, а мештанима је наложено да храну кувају и да носе заштитне маске док обављају сеоске послове. И наравно да обрате пажњу на прве симптоме ове болести, која је потпуно излечива ако се реагује на време.

"Почиње врло високом температуром, 39, 40 степени, малаксалост, стање налик ангини, а могу бити и само појаве на коже", каже проф. Др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог, в.д. директора Института за јавно здравље Ниш.

Болест се преноси водом, храном, контактом са глодарима или загађеним предметима и ваздухом. Не преноси се контактом између људи.

Туларемија, у народу познатија као зечја куга или зечја грозница, је болест коју преносе глодари. Како је ове године популација мишева у Србији нарасла, то епидемиолози нису изненађени појавом епидемије.

Институту за јавно здравље пријављено је и 17 случајева туларемије у околини Врања.

rts.vranje@rts.rs
+381 18 236 588

  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи