Читај ми!

Књига о Банатској Тополи

У Свечаној сали Месне заједнице Банатска Топола представљена је двојезична српско-мађарска књига о прошлости тополског краја од праисторије до 20. века, под називом "Банатска Топола" аутора Золтана Чемереа, у издању Банатског културног центра из Новог Милошева.

Банатска Топола основана је 1790. године на поседу породице Карачоњи. На исушеном мочварном земљишту насељено је немачко и мађарско становништво.

У новијој историји, тачније током прве и друге колонизације Банатску Тополу населили су становници динарских предела, Босанске Крајине, Лике и Баније.

Историчар Золтан Чемере је открио да досељеници потичу из осамнаест различитих места.

Са насељима Стари Банат и Винцаид, Банатска Топола данас броји око 850 становника, подједнако Срба и Мађара. Библиотекарка Светлана Малбаша каже да у селу постоје сви значајнији објекти.

"Имамо пошту, амбуланту, пекару, продавнице, односно све оно што је потребно једном становнику", објашњава Малбаша.

Школство у Банатској Тополи има традицију дужу од два века. Золтан Чемере открива да први податак о школству потиче из 1816. године, али у школа у првим деценијама свога постојања није имала засебну зграду.

"За наставу се користила сеоска богомоља, која је уједно била и општинска зграда, а прва права школска зграда подигнута је 1914. године", додаје Чемере.

Основна школа "Братство-јединство" у Банатској Тополи ове године обележава своју стогодишњицу. Наставу похађа 39 ученика смештених у шест одељења.

"Настава се изводи на српском језику, док се мађарски слуша факултативно", каже директорица школе Каталин Молнар.

Монографија "Банатска Топола" аутора Золтана Чемереа промовисана је у оквиру петодневног програма организованог поводом обележавања 100 година постојања школске зграде у овом
насељу.

Књига представља вредан прилог изучавању прошлости Банатске Тополе од праисторије овог краја до савременог доба.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи