Читај ми!

Минихидроелектране код Врњачке Бање

У Београду потписан споразум између општине Врњачка Бања и немачке компаније ЕЕЦ Груп, коју заступа њена словеначка подружница, о пословно техничкој сарадњи на коришћењу обновљивих извора енергије. Споразумом је предвиђено да немачка компанија изгради три минихидроелектране на Западној Морави укупне снаге око 25 мегавата.

Обим улагања у хидроелектране на западној Морави, немачког партнера премашиће 60 милиона евра. Крајњи рок које су одредиле уговорне стране је 2017. година, а градиће се на локацијама у Врњачкој Бањи, Новом Селу и Вранешима.

У питању су ниске бране без акумулација. Највећа минихидроелектрана снаге девет мегавата градиће се у Врњачкој Бањи, а најмања у Новом селу снаге осам мегавата. Градњу бране у Новом Селу подржава и Милош Јездимировић који је спреман да уступи део своје земље која се налази тик уз реку.

"Ја се слажем. То је добро за наш крај и за целу Бању и државу", каже Милош Јездимировић, Ново Село.

Добра вест за житеље свих села уз Западну Мораву је да неће бити потопљених имања. Чак ће бранама бити регулисан ток реке тако да ће се приобаље бити боље заштићено од поплава.

Поред Западне Мораве већ су пободени стубови који означавају мерну коту на којој ће се налазити електроенергетски обекати. У Врњачкој Бањи очекују да ће ова инвестиција покренути привредни потенцијал најстаријег бањског места у Србији и отворити нова радна места.

На основу уговора инвеститору се даје право да изгради, користи и управља изграђеним објектима што је у складу са позитивним законским прописима.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи