Читај ми!

Илегални мигранти у Суботици

Доласком зиме, све је већи проблем нелегалних миграната, који се преко Србије покушавају домоћи европских земаља. Напуштене фабрике, куће и салаши у околини Суботице место су привременог боравка људи који беже од ратних страдања.

Они су изгладнели, слабо обучени и без личних докумената. Окупљени око импровизованог огњишта у напуштеној циглани на периферији Суботице, чекају прилику да се домогну неке од европских земаља.

"На путу смо око два месеца, а овде смо једну недељу. Напустили смо нашу земљу јер је тамо рат,  убијају људе", каже један од авганистанских миграната. 

"На путу смо двадесетак дана, преко Ирана, Турске, Бугарске до Србије. Нашао сам пријатеље па путујемо у групи заједно. Желим да стигнем до било које европске земље, да бих био сигуран", каже за РТС избеглица из Авганистана.

Мигранти се у напуштеним фабрикама, салашима, кућама задржавају недељу до две, а потом уз помоћ људи који се тиме професионално баве, за неколико стотина евра, прелазе зелену границу између Србије и Мађарске.

У покушају да илегално пређу српско-мађарску границу, ови људи често заврше код судије за прекршаје. На територији Суботице ове године забележено је око 1.200 таквих случајева. Број миграната стално расте.

"Прошле недеље, за само седам дана, дежурни судија је имао 75 лица у која су затечена у прекршају. Већини је изречена мања новчана казна", каже за РТС Љубо Симић, председник Прекршајног суда у Суботици.

Илегални мигранти могу да затраже азил у нашој земљи, али они то углавном не чине, јер Србију сматрају тек пролазном станицом.

"Када се заврши прекршајни поступак, лица која не затраже азил се спроводе до прихватилишта за странце, а лица која затраже азил, обуставља се поступак, издајемо одговарајућу потврду и упућујемо их у надлежни центар за азил", наводи Александар Обреновић, начелник пограничне полиције у Суботици.

Илегални мигранти углавном не представљају безбедносни ризик, тврде у полицији. Поједини грађани им доносе храну, међутим тако ризикују да и сами буду кажњени због учествовања у нелегалним радњама.

У међувремену, због великог притиска миграната на њене јужне границе, Мађарска појачава полицијске патроле дуж мађарско-српске границе, хуманитарне и здравствене организације дежурају 24 сата, а прихватни центри код северних суседа проширују своје смештајне капацитете. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи