Читај ми!

Инспекција рада у Врању

Инспектори рада из Лесковца контролисали су данас у угоститељским објектима у Врању рад на црно, безбедност и исплату зарада. Три екипе, односно шест инспектора обавило је надзор у 50 кафана, кафића, ресторана и хотела, и открило неколико неправилности.

Инспектори рада на терену у ресторанима и кафићима проверавају документацију. Власник крчме Хобит није имао акт о процени ризика на радном месту, а уговори о раду нису по новом закону.

"Ми смо мало затечени, али потрудићемо се да већ у току следеће недеље отклонимо ту неправилност", каже Горан Илић, власник крчме Хобит.

"Инспектор рада ће донети решење као управну меру, и наложити да се та неправилност отклони.
Непоштовање решења, ако послодавац не поступа по решењу, следи прекршајна пријава", каже Светлана Марјановић, инспектор рада.

Инспектори рада из Лесковца у Врању су обишли педесетак објеката. Најчешће уочавају да послодавци радницима не достављају обрачуне зарада. У хотелу Врање све је по прописима.

"Сви радници су осигурани на неодређено време, имају осигурање и запослени су у угоститељском предузећу", каже Зоран Стојилковић, управник хотела Врање.

"Лични доходак је редован, за сад је све нормално. Задовољавајући су услови рада, супер", каже Смиља Голубић, радница.

По закону уговори о раду свих запослених морају бити у фирми у супротном, послодавац плаћа казну од 50 хиљада динара.

"То је једна од делатности која је при врху када се ради о делатностима у којима је заступљен рад на црно, вероватно због тога што се ту смењују и углавном раде млади људи", каже Милан Јовић, инспектор рада.

У Пчињском округу од почетка године, инспекција је открила 14  непријављених радника, а у Јабланичком 100, највише у угоститељству. У 90 одсто случајева, након инспекцијског надзора, послодавци те раднике запосле.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи