Читај ми!

Ђаци без граница

Ученичке компаније ариљске средње школе "Свети Ахилије", последњих неколико година у врху су свих такмичења у земљи. Сарадња са средњошколцима из шведског града Сандвикена прерасла је у заједнички рад и планове за чак четири компаније.

У избору онога што ће производити и продавати на сајмовима, ни за Швеђане ни за Ариљце није било дилеме: слаткиши од малина и чоколаде показали су се до сада као најатрактивнији.

Идеје и иницијатива били су ариљски а рад заједнички, објаснила је Марија Миливојевић, ученица ариљске школе "Свети Ахилије":

"Правили смо ове наше производе и добро смо се споразумевали јер и они и ми смо добри
у енглеском."

"Веома сам инпресиониран, зато што смо ми дошли овде из Шведске где су овакво воће и
чоколадни слаткиши скупи, а овде смо их правили за мало новца", каже Филип Хyсон из Сандвикена.

По пет професора из обе школе, међу њима и Нада Стевановић која је прошле године проглашена најбољом међу 850 професора из наших школа, били су ђацима само подршка. Она каже да су заједно дошли на идеју да формирају четири компаније:

"Кренули смо од две, али пошто се производи више од десет различитих производа, сматрали смо да је добро упаковати то у више компанија."

Професор Фредрик Норман каже да уживају у размени култура, где се ученици сусрећу и уче једни од других, што је веома важно:

"Као наставник желим да видим и како други наставници раде, и да упознам ово подручје.
Сарадња са школом из Шведске на овај начин, после планова добија и конкретне резултате."

Према речима Ранка Давидовића, директора Средње школе "Свет Ахилије", сарадња је почела пре две године и сви ти пројекти су по плану.

"Ми већ, као општина, имамо добру сарадњу са шведском амбасадом и подржавамо овакву размену културе", наглашава Зоран Тодоровић, председник Општине Ариље.

У складу са добрим гласом, Ариљцима се за сарадњу јављају и школе из Норвешке, па ће можда већ следеће школске године њихова међународна компанија добити и нове огранке.

rts.uzice@rts.rs


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи