Читај ми!

Графитима улепшали крај

Група младих ентузијаста из Пирота, осликала је фасаду једне зграде у насељу "Централа". Урбани графит одушевио је станаре зграда, који сада финансирају улепшавање још једне фасаде.

Типично сивило урбаног насеља и фасаде зграда пуне жврљотина, из корена је изменио овај графит. Носи име пиротске улице из које је већина ових младих људи. Милош и његови другови желели су да обоје сивило и промене неке навике.

"Овде из улице су дошли на идеју да се одради нешто за улицу, и ја сам по свом неком нагону нацртао овај графит. Једно је вандализам, односно шарање, класика тагови, бомбинг, а ово је нека легала, квалитетнији рад", каже Милош Ристић.

Први графит допао се станарима зграда, па су на њихов предлог, ови момци, кренули у улепшавање још једног зида.

"Овај графит смо посветили  нашој репрезентацији која је освојила сребрну медаљу на Светском првенству и због тога смо урадили све ово", каже Милош Стевановић.

Већина комшија подржава младе уметнике, а многи су дали и новчани прилог за израду графита.

"Ово је фантастична ствар. Нешто што овом граду треба. Погледајте около како су ове зграде ушаране, а како су ово лепо направили и осликали", каже Емир Беговић, комшија.

Професор Јовица Илић, својевремено један од аутора првих пиротских мурала, каже да је поносан на своје некадашње ученике.

"Мислим да је јако похвално што су се овако организовали и раде и треба да им се омогући што више таквих простора, како би оплеменили овај наш простор, јер видите на шта ово личи", каже Јовица Илић, академски сликар.

Идеја за нове мурале и графите има на претек. Прљавих и ижврљаних зидова, такође. А за даљи ентузијазам и вољу ових младих људи, не треба бринути.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару