Читај ми!

Дани бурека у Нишу

У Нишу, који се сматра првим местом у Србији где је овај направљен овај турски специјалитет, одржани су 12. Дани бурека. Процењује се да је манифестацију посетило око 20.000 људи, а осим чувеног нишког, посетиоци у парку Светог Саве могли су да пробају и грчки бурек.

Са сиром или месом, и обавезно врућ - бурек је без конкуренције најпопуларнији нишки доручак. У Ниш је стигао из Турске у 15. веку.

"Први бурек донео је чувени пекар из Истанбула, најпознатији Мехмед Оглу. Направио га је у округлом облику, онако како га ми и данас правимо, нормално са другачијим филом", каже Братислав Вукадиновић, председник Уније пекара Ниша.

"Ја сам из Македоније. Добар је бурек овде. Све сам појео прстима", каже један туриста.

За три дана припремљено је више од хиљаду тепсија бурека. И све се продало и појело. Пекари кажу, посла на штанду више него у бурегџиници.

"Стварно не знам из ког разлога, цене су нам исте, 80 динара, тако да цена сигурно није разлог. Тражи се углавном сир, пица, месо, а новитети слабије", кажу пекари.

Можда са резервом, али пробале су Нишлије бурек са медом и орасима, са јагњетином, као и грчки бурек.

"И ми у Грчкој правимо бурек и зовемо га бугаца. Имамо различите укусе, али најпопуларнији је са кремом од ваниле. И Нишлијама се допао", каже Јанис Пападопулос, Серес, Грчка.

Овога пута није се бирао најбољи, нити правио највећи бурек. Ипак, најмлађи учесник поставио је рекорд.

"Мој отац је две године правио најмањи бурек, и решио сам да ја направим још мањи. Утрошио сам укупно један грам материјала", каже Никола Јовичић.

Можда баш овај бурек не може да утоли глад, али једно је сигурно - са бурегџијаде нико није отишао гладан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи