Читај ми!

Обновљена Спомен-чесма војводи Бојовићу

Стогодишњица Првог светског рата у Новој Вароши, обележена је обнављањем Спомен-чесме војводи Петру Бојовићу у родном селу Мишевици, као и изложбом "Војвода Петар Бојовић - живот и победе" у нововарошком Дому културе.

Преко 46 година у служби под заставом отаџбине војводе Петра Бојовића, током којих је учествовао у шест ослободилачких ратова Србије од 1876. године до 1918. године.

Животни пут ратника, који је по оцени историчара,  најзаслужнији за ослобођење од Турака, преточено је у изложбу "Војвода Петар Бојовић - живот и победе" чачанског Народног музеја.

"Народни музеј Чачак имао је срећу да у фондове одређене за историју дођу напокон једини примерци службеног одела једног од војвода, значи униформе војводе Петра Бојовића", каже Радивоје Бојовић, музејски саветник Народног музеја Чачак.

У родном селу Мишевици обновљена је спомен чесма војсковођи који је 1915. године офанзивом прве армије, на чијем је био челу, изненадио и савезнике и непријатеље.

"Ушао је у Београд 1. новембра, када је још фронт на западу био у Француској и Белгији, скратио је Први светски рат", каже др Војислав Суботић, историчар.

"Поносни смо на нашега војводу. Не само да смо поносни ми Бојовићи, него је поносно цело село на њега у селу где се родио", каже Добрица Бојовић, потомак.

Обновљена спомен чесма у завичају, тек је почетак исправљања неправде према једном од четворице српских војвода из ослободилачких ратова, који је при том био и бриљантан и војни писац и теортичар и књижевник и мислилац.

"У плану је да се ради војводи и кућа, коју ће, добили смо информацију, радити Војска Србије", каже Радојко Чоловић, члан Одбора за реконструкцију чесме.

Војвода Петар Бојовић је са девет година отишао из Мишевица на школовање. Војничким умећем и личном чашћу за живота је подигао себи најлепши споменик, а сахрањен је скромно, и без војничких почасти у Београду који је једном ослободио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи