Читај ми!

Школа стара 120 година

Школе у Врању и околним селима спремне су за почетак нове школске године, кажу у Секретаријату за образовање. Ђаке ће дочекати и истурено одељење основне школе "Доситеј Обрадовић" у Моштаници код Врања иако је у лошем стању. Део школе је саграђен пре 120 година, а део 1967. године и од тада школа никада није реконструисана.

Оштећен је кров, оронули и попуцали зидови, дотрајале инсталације. Две од осам учионица, истуреног одељења основне школе "Доситеј Обрадовић" у Моштаници код Врања, су затворене, јер нису безбедне.

"Цела школа је у буђи, све је старо, сломљено", каже Никола Јањић, ученик.

"Одељења прокишњавају, плафони. Радимо, трудимо се тешко је. Школу у Моштаници похађа 20 ученика од првог до осмог разреда. Учионица им је спортска сала, а компјутер замењује рачунаљка од пре сто година", каже Добрица Радивојевић, помоћни радник у школи.

Ученик Михајло Стаменковић каже да би волео да има чисту школу с добрим условима.

Поправља се и замењује само дотрајало, а материјал купују наставници и родитељи, помаже им и Месна заједница.

"Омогућили смо им уз помоћ једног нашег пријатеља из Шведске компјутер и једну таблу, за вртић смо обезбедили телевизор", каже Данијел Стошић, председник Месне заједнице Моштаница.

Део школе саграђен је пре 120 година, а део 1967. године. За реконструкцију у буџету матичне школе нема средстава, јер је у блокади милион и по динара.

"Не можемо да ништа посебно значајно урадимо у тој школи. Кречење и нешто симболично само, за веће радове надлежна је локална самоуправа", каже директорка школе "Доситеј Обрадовић" у Врању Слађана Михајловић.

Школа планира, а локална самоуправа средсва опредељује по приоритету, кажу у Секретаријату за образовање. У Врању и околним селима има педесетак школа, половина од тога су стара и дотрајала истурена одељена са малим бројем ђака.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи