Читај ми!

Жетелачке свечаности

Једна од најживописнијих манифестација у Северној Бачкој су жетелачке свечаности Дужијанце којима се слави добар род хлебног жита. Јуче је на главном градском тргу у Суботици одржан завршни програм "Дужијанце" 2014. године, традиционалном поворком жетелаца, њихових гостију и културно-уметничких друштава.

Поворку су предводили коњаници у народним ношњама, каруце биле окићене украсима од сламе, а велики клас је ношен као симбол благостања у знак захвале за добар принос пшенице.

Најлепши жетелачки пар, бандаш и бандашица, традиционално предају хлеб од новог жита градоначелнику Суботице. То су ове године Петар Скендеровић из Александрова и Кристина Ивковић из Мале Босне који су на главни трг стигли у најлепше окићеним кочијама.

Градоначелник Јене Маглаи је симболично окренуо нови хлеб ка све четири стране света и потврдио да су суботички жетеоци вредним радом обезбедили довољно хране до следеће жетве.

Народно весеље уз бандашицино коло је потрајало до касних вечерњих сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи