Читај ми!

Храна вредна лета из Аустралије

У Темској код Пирота одржан је пети сајам старопланинске хране, који је посетило неколико хиљада људи из земље и иностранства. Гости су једнако уживали у живописним пределима и локалним специјалитетима.

Пита са сиром, пита сукана и развучена, овчарска салата, јанија, пихтије од боба... само су
нека од старих, ретких и заборављених јела старопланинског краја, која су врсне домаћице из пиротских села спремиле за госте и гурмане.

Видосава Цолић из Темске спремила је праву сеоску погачу од белог брашна: "Не чека се да надође, нема квасца, само сода бикарбона, со и брашно."

"Све нам је ту у природи - надохват руке, и коприва и зеље", каже Душица Ђорђевић. "Још чувамо стоку, тако да имамо и млека и сира, и свих природних производа."

Стручни жири имао је само речи хвале за кулинарско умеће старопланинских домаћица.

"Једна екипа је спремила чак 120 различитих јела, а толиким избором не могу се похвалити ни већи хотели", наглашава Стамбол Гештамов, председник жирија. "Свет треба ово да види, чује и дође код нас."

А било је посетилаца из света, чак и из Аустралије.

"Моја жена је пореклом из овог села, а ја сам сада први пут овде, и уопште у Србији", каже Метју Броснан. "Свиђа ми се природа, храна, ракија... И могу рећи, да је вредело летети 34 сата од Аустралије до Србије, јер уживам у врхунској храни."

Темштани су задовољни што је за само пет година њихова манифестација стекла толику популарност, постала препознатљива и веома посећена.

"Ове године, четрдесетак домаћица спремало је јела за дегустацију", објашњава Томислав Панчић, председник МЗ Темска. "Има и петнаестак екипа које кувају у котлићима. Иначе, наша једина жеља је да на овај начин промовишемо наш крај и подножје Старе планине."

Очигледно је да су у томе успели, јер је фестивал старопланинских јела од ове године, и званично у календару гастрономских манифестација Србије.

rts.pirot@rta.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи